Loading dogodki

« Vsi dogodki

  • Ta dogodek je že bil izveden.

OBJEM JE DARILO, OBJEM JE ZDRAVILO – Predavanje Sanele Banović. Večer bo z glasbo obogatil Slavko Ivančić.

26. 01. 2018 @ 18:00 - 21:00

OBJEM JE DARILO

Na humanitarnem dogodku « Objem je darilo, objem je zdravilo«, 26. Januarja ob 19.00, ki ga Lions club Izola-Isola pripravlja v sodelovanju z Avditorijem Portorož, nas bodo besede in glasba povezale v Objem. Kupi vstopnico tukaj!

Naš dogodek je povezovalne in humanitarne narave, zbrana sredstva bomo namenili ureditvi in notranji opremi prostora Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Izoli, ki od leta 2008 deluje pod okriljem Osnovne šole Koper. V Sloveniji sicer delujejo štirje tovrstni centri: v Ljubljani, Novem mestu, Mariboru in v Kopru, ki ima zaradi potreb od šolskega leta 2013/14 svojo dislocirano enoto v Izoli. Takrat je Občina Izola pristopila k financiranju programa, ki je v Izoli sprva potekal dvakrat tedensko, zdaj pa že trikrat tedensko. Tako strokovni delavci Svetovalnega centra v Izoli v enem letu lahko nudijo svetovanje, diagnostiko in terapijo okrog 50 otrokom in njihovim družinam.

Prostor, kjer poteka dejavnost, je v bližini Osnovne Šole Livade, a ni najbolj ustrezen za delo z najbolj občutljivo populacijo otrok in njihovih družin. Zato bo Občina Izola Svetovalnemu centru namenila drugi, ustreznejši prostor. Tik pred Božičnimi prazniki, 22. Decembra 2017 sta Občina Izola, zanjo župan, mag. Igor Kolenc in Lions club Izola-Isola, zanj predsednik Miran Hrovatin, podpisala »Pismo o nameri za zagotovitev ustreznih prostorov za dejavnost Svetovalnega centra v Izoli«, v katerem se obvezujeta, da bo občina zagotovila ustreznejše prostore, Lions club Izola-Isola pa bo poskrbel za njihovo notranjo opremo s pomočjo sredstev, zbranih z donacijami.

V osrčju poslanstva Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše v Kopru je skrb za duševno zdravje otrok. Duševno zdravje ni zgolj odsotnost takšne ali drugačne duševne motnje. Je mnogo več kot to.

Vprašanja, ki nam dajo odgovor o našem duševnem zdravju, so: Kako ti je v duši, kako se počutiš, kako si zadovoljen z življenjem? Kako deluješ v vsakdanjem življenju? Na delovnem mestu, v šoli, na drugih področjih? Kakšni so tvoji odnosi z drugimi? Kakšni so tvoji odnosi s skupnostjo, tvoja udeleženost v dogajanjih skupnosti?

Temelji za duševno zdravje se postavijo v prvih letih življenja. Zato v Svetovalnem centru Z osnovno dejavnostjo svetovanja, diagnostike in psihoterapije sodelujejo:

  • pri zgodnjem odkrivanju otrok s težavami v razvoju ter pri reševanju zahtevnejših psihosocialnih težav otrok že v predšolskem obdobju,
  • ter nudijo podporo otrokom in mladostnikom pri njihovem razvoju in napredovanju v sistemu vzgoje in izobraževanja.

Zlasti pomagajo otrokom, mladostnikom in staršem pri razreševanju učnih, čustvenih, vzgojnih, vedenjskih, psihosocialnih in psihiatričnih motenj in težav. Pomagajo tudi staršem pri razreševanju težjih oziroma najtežjih vzgojnih vprašanj. Starši pogosto potrebujejo pomoč tudi pri reševanju lastnih težav, saj so otroci v sistemu družinskega funkcioniranja samo najšibkejši člen, ki hitro ali pa najprej popusti.

Od vrtcev do srednjih šol nudijo strokovne delavke dodatno strokovno pomoč predvsem dvema skupinama otrok s posebnimi potrebami: Socialne pedagoginje predvsem otrokom in mladostnikom s čustveno in vedenjskimi motnjami. Specialne in rehabilitacijske pedagoginje pa nudijo dodatno strokovno pomoč otrokom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja. Delujejo tudi preventivno: organizirajo učno pomoč prostovoljcev, nudijo prakso študentom bodočim strokovnim delavcem, izvajajo različne preventivne programe, predavanja za strokovno javnost in starše, sodelujejo z drugimi strokovnimi institucijami. Posebno skrb namenjajo tudi nadarjenim otrokom ter za njih organizirajo in izvajajo program »Dnevi ustvarjalnosti«.

V družbi gradijo odnos in miselnost, ki pravi: DA POTREBUJEM POMOČ NI MOJA ŠIBKOST, DA JO ZNAM SPREJETI JE MOJA MOČ.

Kako zelo ta misel podčrta tudi dejavnosti Lions cluba Izola- Isola, ki se že vse od svoje ustanovitve februarja 2012 s številnimi dogodki trudi biti tam, kjer je pomoč potrebna, kjer jo lahko podarimo in kjer je Objem darilo in zdravilo. Kjer je Objem pot od Mene do Tebe.

Na humanitarnem dogodku « Objem je darilo, objem je zdravilo«, 26. Januarja ob 19.00, ki ga Lions club Izola-Isola pripravlja v sodelovanju z Avditorijem Portorož, nas bodo besede in glasba povezale v Objem. Kupi vstopnico tukaj!

Želimo si veliko ljudi, polno dvorano. Kajti samo skupaj zmoremo več in samo skupaj bomo prostor za otroke, mladostnike in starše, ki se soočajo s stisko… v Izoli lahko naredili – prijeten.

S spoštovanjem, Lions klub Izola

Podrobnosti

Datum:
26. 01. 2018
Čas:
18:00 - 21:00
Kategorija: