Pravilnik o piškotkih

Novi Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012), ZEKom-1 je v pravni red prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Zasebnost uporabnikov je za nas zelo pomembna, zato si prizadevamo, da uporabnikom ponudimo vse informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo na naših spletnih straneh, da omogočimo boljše delovanje spletnih in boljšo uporabniško izkušnjo.

Pridobljene informacije in podatke bomo skrbno varovali ter jih uporabljali izključno za potrebe izvajanja storitev.

1. O piškotkih

Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo na svojih računalnikih, tablicah, mobitelih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je zgolj to, da z novo zakonodajo (ZEKom-1) prihaja do sprememb glede obveščanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

2. Kaj so piškotki?

So male besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik – ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotki niso škodljivi in so vedno časovno omejeni.

3. Zakaj so piškotki potrebni?

So temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Interakcija med spletnim uporabnikom in spletnim mestom je s pomočjo piškotkov hitrejša in enostavnejša. Z njihovo pomočjo si spletno mesto zapomni posameznikove preference in izkušnje, s tem je prihranjen čas, brskanje po spletnih mestih pa bolj učinkovito in prijazno.

4. Katere piškotke uporabljamo

Nujni sistemski piškotki

Domena Ime piškotka Namen Veljavnost
.lions.si PHPSESSID Piškotek omogoča shranjevanje sej med posameznimi zahtevami znotraj sistema za upravljanje z vsebinami. Seja
.lions.si cookie_notice_accepted Piškotek služi avtomatskemu zaznavanju, da ste piškotke sprejeli ali ne. 1.leto
.lions.si wordpress_test_cookie Piškotek se uporablja določanje ali so piškotki omogočeni. Seja
.lions.si.si wordpress_cf_adm_use_adm Piškotek se uporablja določanje uporabnikov (/wp-admin/). Seja
.lions.si.si wordpress_sec_[hash] Piškotek se uporablja za shranjevanje podrobnosti uporabnikov strani (/wp-admin/). 1. dan

Piškotki 3. oseb

Domena Ime piškotka Namen Veljavnost
.datatables.net PHPSESSID Piškotek se e se uporablja za prepis varnostnih omejitev, ki temeljo na IP naslov obiskovalec. 1.leto
.google.com NID Piškotek vsebuje edinstven ID, ki ga Google uporablja, da shrani vaše nastavitve in druge podatke. 6.mesecev

5. Onemogočenje piškotkov

Vi odločite, ali boste dovolili shranjevanje piškotkov na vaši napravi. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v vašem spletnem brskalniku.

Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.

Če piškotke izključite, so lahko nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Stran postavil in vzdržuje Madbox