Kvačkanje navdih 13-letne Anje za zmagovalni Plakat miru na svetovnem natečaju

»V času, ko je prišlo povabilo s strani Lions kluba Slovenj Gradec za sodelovanje na mednarodnem natečaju Plakat miru, sem se učila kvačkati in plesti. Pletenje je zame še vedno izziv, s kvačko pa sem že precej spretna. Ob občudovanju del iz prejšnjih let, sem razmišljala, da želim ustvariti nekaj bolj minimalističnega. Na moji sliki so upodobljeni ljudje, ki se držijo drug drugega. Vsi so enako pomembni kot zanke v pletivu in odvisni drug  od drugega – če izpustiš eno zanko, cela vrsta pade. Vsi skupaj pa so odvisni od Zemlje, ki jih s pletilkami povezuje,« je na novinarski konferenci ob otvoritvi osrednje slovenske razstave Plakat miru v Slovenj Gradcu povedala zmagovalka mednarodnega natečaja Anja Rožen, ki je dobila navdih pri umetnici Andrei Wan. 13-letna učenja iz Osnovne šole Prežihov Voranc iz Raven na Koroškem pravi, da je nagrada za njo predvsem potrditev njenega ustvarjanja in razmišljanja. Zagotovo pa je to potrditev tudi za njeno mentorico, priljubljeno učiteljico likovne umetnosti Alijano Tertinek, ki je znana po odličnih rezultatih njenih učencev: »Zame je ključno, da otroci pri ustvarjanju uživajo, zato jim skušam najprej ustvariti varno in sproščeno okolje. Nato se o tematiki veliko pogovarjamo, saj jih na tak način želim usmerit v lastno razmišljanje o miru, trenutni situaciji v svetu in doživljanju vsega tega.« 

Guverner Lions Slovenija Nino Maletič

Mentorica je ob tem poudarila, da se zagotovo ne zavedamo, kakšen uspeh je ta zmaga. S tem se je strinjal tudi guverner Lions Slovenija Nino Maletič, ki je na novinarski konferenci izpostavil: »Gre za zgodovinski uspeh Slovenije. Z zmago smo se postavili ob bok Kitajcem in Indijcem, ki so zadnja leta zmagovali na natečaju, ki povezuje več kot 200 držav, 600.000 otrok iz 200.000 osnovnih šol iz vsega sveta. Samo v slovenskem natečaju je sodelovalo 94 osnovnih šol, 31 Lions klubov in 1000 učenk in učencev. Gre resnično za neverjeten dosežek, ki ima neverjetno sporočilnost v tem času – za mir smo potrebni vsi.« Prav spodbuditev otrok k razmišljanju o svetovnemu miru je glavno vodilo tudi zmagovalnega Lions kluba Slovenj Gradec, ki je sponzoriral in omogočil udeležbo na mednarodnem natečaju zmagovalki Anji ter tudi organiziral letošnjo slovesnost ob otvoritvi osrednje razstave. Kot je poudaril predsednik Aleš Prikeržnik: »Sodelujemo zaradi edinstvenosti natečaja in da otroke v naši regiji spodbujamo k razmišljanju in izražanju njihove vizije miru, strpnosti in medsebojnega razumevanja. Vsako leto želimo k projektu spodbuditi čim več šol in mentorjev, ter otroke, da se za nekaj časa poglobijo v to tematiko in na svoj način ustvarijo izdelke povezane s vsakoletnim sloganom natečaja.« Tako guverner kot predsednik sta se na novinarski konferenci zahvalila vsem učencem, mentorjem in šolam za sodelovanje in hkrati povabila še vse ostale, da se pridružijo v naslednjih letih.

Otvoritev osrednje razstave Plakat miru

Pred novinarsko konferenco je potekala slovesnost ob otvoritvi osrednje razstave Plakat miru, na kateri je guverner v imenu Lions Slovenija podelil vsem 24 finalistom in njihovim mentorjem priznanja in nagrade v zahvalo za sodelovanje. Izmed 108 Plakatov miru, ki so jih šole poslale na tekmovanje, je strokovna komisija v sestavi Mag. Martina Lesar Kikelj, asist. Apolonia Polona Loborec mag. lik. um., Maksim Azarkevič – ilustrator, izbrala 24 finalistov. Prva tri mesta do zasedla:

1. mesto: ANJA ROŽEN, učenka iz Osnovne šole Prežihov Voranc iz Raven na Koroškem, pod pokroviteljstvom Lions Kluba Slovenj Gradec in pod mentorstvom Alijane Tertinek.

2. mesto: NIKA NOVAK, učenka iz Osnovne šole Center Novo Mesto, pod pokroviteljstvom @Lions klub Novo mesto

3. mesto: TISA JULIJA GOLOB, učenka iz osnovne šole Olge Meglič Ptuj – pod pokroviteljstvom Lions klub Ptuj Primus.

Vsa finalna dela so na ogled v Koroški galeriji v Slovenj Gradcu. Vabljeni k obisku naše razstave.  

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

seventeen + eighteen =

Stran postavil in vzdržuje Madbox