V pripravi je nov Lions projekt zbiranja prijav v register nesorodnih darovalcev matičnih celic »Slovenija Donor«. Presaditev krvotvornih matičnih celic je namreč pogosto edina možnost za preživetje bolnikov s krvnimi raki. Krvni raki so najpogostejša oblika raka pri otrocih. Z darovanjem krvotvornih matičnih celic lahko otrokom z rakom rešimo življenje.

Projekt koordinira Lion Zdenko Šalda, pooblaščenec za rak pri otrocih pri ZLKS D129. V zaključni fazi je podpis o sodelovanju Lions Slovenija z Zavodom RS za transfuzijsko medicino, v katerem bo dorečen način sodelovanja.

Prijave darovalcev bomo Lions zbirali na dva načina:

  • Posamezni člani Lions klubov bodo vsak v svojem okolju nagovarjali ljudi, da se prijavijo v register Slovenija Donor. Neformalno bomo zbirali izjave ljudi, da so se prijavili, kar bo vzpodbujalo člane, da tudi sami pridobijo kakšnega kandidata.
  • Drugi način bo na prireditvah, kjer bomo imeli stojnice s tablicami ali prenosnimi računalniki, da se bodo lahko obiskovalci prireditev kar takoj seznanili s proceduro ali se celo že prijavili.

S predsednico društva Junaki 3. nadstropja je dogovorjeno, da bodo sodelovali na prireditvah. Zaradi enostavnejše logistike bodo Junaki 3. nadstropja komunicirali z Lions Slovenija izključno preko Lions kluba Kranj oziroma Mojce. Z Zavodom za transfuzijsko medicino se Zdenko tudi dogovarja, da bi zadevo dvignili na mednarodno raven. Predlagal je tudi, da se vzpostavi povezava z Word Marrow Donor Association. Naš distrikt namerava pobudo podati tudi na LCI, da se  projekt razširi tudi na nivoju v Lions International.

Ob tem je Zdenko Šalda na pot projektu dodal: »Zelo sem zadovoljen, da se projekt dobro razvija. Gre za izvirno idejo, kako pomagati drugače kot z denarjem. Poleg vpisovanja v register bo zelo pomembno tudi socialno vključevanje družin, ki imajo otroke z rakom. Seveda jih bomo vabili na naše prireditve. Predsednica društva Junaki 3. nadstropja je povedala, da je to veliko bolj dragoceno kot denar.«

Kako poteka darovanje poglejte v zgibanki:

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

19 − two =

Stran postavil in vzdržuje Madbox