Predsednica Lions kluba Maribor Zarja dr. Dušice Pahor je kot predstojnica Očesnega oddelka v UKC Maribor povezala dobrodelnost s profesionalnostjo in ponudila v imenu Lions kluba Maribor Zarja preventivne očesne preglede varovancem Doma pod gorco. Predlog so z navdušenjem podprli tudi v domu in so zelo hitro z akcijo seznanili varovance, pridobili njihova soglasja za preventivne preglede in ustrezno pripravili vse potrebno za izvedbo te akcije.

V ekipi je bila tudi članica LK Maribor Zarja, Bojana Kmetec Rošic, ki je opravila zelo profesionalni zdravstveni intervju z vsakim od 40 prijavljenih varovancev. Slikanje očesnega ozadja je izvajal zdravnik z očesnega oddelka dr. Nenad Kljaić, ki je pooblaščen za predpisovanje pripomočkov za slepe in slabovidne in se ukvarja z nevrooftalmologijo in ima izkušnje s starejšimi in slabovidnimi bolniki. Prav tako je sodelovala dolgoletna sestra na očesnem oddelku sestra Jelica Lazarević, ki je opravljala meritve očesnega pritiska. Za izvajanje celotne akcije in zapis vseh preiskav s sprotno analizo sprememb na očesnem ozadju pa je skrbela kar sama predstojnica. Zdravniški team je deloval kot dobro uglašen orkester, ki dirigenta sploh ne potrebuje.

Ta januarska akcija je v celoti uspela, varovanci so bili zelo prijetni, hvaležni in so, kolikor so le mogli, z ekipo sodelovali.

Že v mesecu decembru 2021 pa so na pobudo Valentine, članice LK Maribor Zarja,v Domu pod gorco za Spominčico z odprtimi rokami sprejeli 3 velike škatle punčk in plišastih živalic, ki osebam z demenco pomenijo izjemno veliko, saj jih lahko močno stiskajo k sebi in se z njimi potolažijo. Tako se je zbralo okoli 30 tovrstnih igrač približno enake velikosti. Zaradi Covida jih seveda ni bilo možno osebno predati varovancem, temveč so se prikupno postavile pod lepo okrašeno domsko smrekico. Delovna terapevtka doma je sporočila, da so varovanci zelo hitro izbrali vsak svojega pliškota in jih nemudoma “posvojili”, z medvedki hodijo spat, dojenčke-pupice pa vozijo na sprehode.

Osebje doma se je iskreno zahvalilo članicam Lions kluba Maribor Zarja za njihove doprinose in jim zaželelo vse dobro in še veliko takšnih akcij.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sixteen + ten =

Stran postavil in vzdržuje Madbox