Janez Bohorič PDG, PID* je večini članov Lions družbe v Sloveniji poznan kot aktiven, prodoren in predan lion, vse od ustanovitve prvega slovenskega kluba leta 1990 naprej.

Njegova vizionarska neomajnost ter vztrajno delo, s katerim je ideje tudi udejanjal, sta ga dvignila do prepoznavnosti tudi v svetovnem merilu, kar je bilo pred tem glede na majhnost Slovenije videti skoraj nemogoče. Kot Lions mednarodni direktor je v okviru svetovnega vodstva Lions International deloval v letih 2010 do 2012.

Od aktivnega Lions delovanja se je Janez poslovil, kljub bolezni pa še vedno rad pregleduje posnetke in se spominja svojih kolegov in dogodkov.

Sredi oktobra 2021 so v družini s strani tajništva mednarodnega LCI predsednika Douglasa X. Alexandra prejeli prijazno pismo z obvestilom, da želi predsednik Janezu podeliti priznanje za humanitarni doprinos v lionizmu – predvsem kot izjemen spomin na sodelovanje v času, ko sta bila Janez in trenutni mednarodni predsednik sodelavca – člana mednarodne uprave LCI.

»Ja, to so bili lepi časi« pravi Janez ob pogledu na fotografijo vseh svetovnih mednarodnih direktorjev iz tistega obdobja. Fotografija visi na vidnem mestu v njegovi dnevni sobi in rad jo pokaže ob obisku.

Ob hitri in odzivni korespondenci so v nekaj dneh prejeli priznanje in organizirali srečanje na Janezovem domu. V Kranj so tako v sredo 10. 11. 2021 prišli guverner Nino Maletić, PDG Zoran Vodopija ter predstavnih škofjeloškega kluba, kjer je Janez še vedno član, dr. Janez Dolenc. V izjemno prijetnem pogovoru sta dve uri, polni spominov, minili, kot bi trenil.

V zadnjem času se oglašajo tudi nekateri njegovi nekdanji sodelavci, kar mu je vedno v veselje. Presenečenje nad tem obiskom in visokim priznanjem pa je bilo še posebej ganljivo, saj tega resnično ni pričakoval. S pomočjo tehnike so v krogu prijateljev poklicali in na video povezavi pozdravili še nekatere njegove PDG sodelavce, kar je že tako prijetno vzdušje še dvignilo.

»Fantje, naredili ste mi nepozabni večer!« so bile Janezove besede ob odhodu Lions kolegov.

Po zapisu Dunje Bohorič

Preberi tudi:

Kdo je lion Janez Bohorič

Janez Bohorič je bil 1990 med ustanovitelji prvega slovenskega Lions kluba – Lions kluba Ljubljana. 1996 je v okviru Lions gibanja postal prvi guverner distrikta 129 Slovenije; vodil ga je do leta 1998. Med leti 2010 in 2012 je opravljal nalogo direktorja v upravnem odboru Mednarodne zveze Lions klubov. Leta 2012 je bil leto dni član izvršnega odbora Mednarodne zveze Lions klubov, ki šteje dvanajst članov.

Leta 1998 je Janez Bohorič za zasluge pri razvoju lionističnega gibanja v Sloveniji prejel častni znak svobode. Med leti 1978 in 2011 je sodil med najpomembnejše slovenske gospodarstvenike v funkciji vodenja podjetja Sava d.d. Leta 2000 je skupaj z ostalimi člani uprave Save prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za gospodarske dosežke. Leta 2002 je prejel odlikovanje Ambassador of Good Will Award, ki mu ga je za več kot dvajsetletno aktivno delo podelila organizacija Lions Clubs International. Leta 2009 je postal častni občan Ptuja.

*PDG – bivši guverner Lions distrikta    

*PID – bivši Lions mednarodni direktor

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

13 − ten =

Stran postavil in vzdržuje Madbox