V Lions klubu Koper Capodistria se zavedajo, da podnebne spremembe postajajo vse pomembnejši dejavnik našega vsakdanjega življenja. Na tretje klubsko skupno srečanje je Lions klub Koper Capodistria povabil priznano znanstvenico, prof. dr. Lučko Kajfež Bogataj, klimatologinjo, predstojnico katedre za agrometeorologijo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, članico Medvladnega foruma za spremembe podnebja v Ženevi, ki je člamnom kluba predstavila najnovejše rezultate svetovnih študij.

Vsebinsko se je dotaknila nedavnega šestega poročila IPCC in najprej opisala kakšne spremembe so že izmerjene globalno in v Sloveniji. Opozorila je na možne smeri razvoja družbe in podnebja v prihodnje in kaj posamezni scenariji pomenijo za podnebje in za posledične vplive na okolje in družbo. V nadaljevanju je pojasnila, zakaj gre za resnično krizo in kako bi jo morali reševati, tako na področju blaženja (zmanjševanje vzrokov) kot na področju prilagajanja vseh sektorjev – tako globalno, v EU in lokalno. Na koncu je še omenila Pariški sporazum in probleme okrog njega ter se dotaknila tudi slovenske podnebne politike.

Vsi prisotni so z navdušenjem prisluhnili predstavitvi in večer zaključili s konstruktivno debato in pogovorom.

»Menimo, da tudi taki večeri prispevajo k širitvi spoznanj o današnjih različnih družbenih temah in je prav, da se kot društvo vključujemo v spoznavanje in širjenje ozaveščanja le-teh.« so zapisali v klubu.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

3 × 1 =

Stran postavil in vzdržuje Madbox