Članice Lions klub Konjice Vita so – skupaj s srčnimi in dobrimi ljudmi od blizu in daleč – v celoti prenovile dom družine Dolar s Stranic. Konec preteklega leta in v začetku letošnjega je bilo v dobrodelni akciji »Pomoč za družino Dolar, pod okriljem članic Lions Kluba Konjice Vita zbranih 53.935,02 eur, ki so bili v celoti porabljeni za prenovo doma družine Dolar s Stanic, ki je živela v skoraj 300 let stari hiši, ki je od časa, vlage, plesni in požara dotrajana ter za bivanje nevarna, saj je brez kopalnice in stranišča.

Sredstva so bila zbrana z donacijami posameznikov, podjetij in društev na posebnem transakcijskem računu (30.695,02 eur), z obsežno SMS kampanjo (14.900,00 eur), z donacijo Fundacije Radia 1 (5.000,00 eur) ter na dobrodelni Valentinovi Zoom večerji z dražbo v organizaciji Lions Kluba Konjice Vita (3.340,00 eur).

Številni podjetniki in obrtniki iz bližnje in daljne okolice so pomoč ponudili tudi v obliki dela in materiala za obnovo. Njihov prispevek se ocenjuje na približno 30.000,00 eur. Med največje donatorje v delu in materialu se uvrščajo Slavko Saje s.p., Elektro Brečko d.o.o., Gorenje Keramika d.o.o., Satler okna in vrata d.o.o., Jagros d.o.o., Gradbena trgovina d.o.o., Atermika d.o.o., Mavi d.o.o., AD Vita d.o.o., Senčila Senica d.o.o. ter Simon Ačko in Tamara Kovač.

Les za ostrešje je v večini prispevala družina Dolar iz lastnega gozda, medtem ko so večino del na ostrešju opravili prostovoljci.

Pri zagotovitvi pogojev za uspešno akcijo je potrebno izpostaviti prizadevanja zreškega župana mag. Borisa Podvršnika in prispevek Občine Zreče ter Krajevno organizacijo Rdečega križa občin Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje ter Renato Gabrovec, sekretarko Območnega združenja Rdečega križa Slovenske Konjice, ki je članice Lions klub Vita Konjice opozorila na stisko Dolarjevih ter se – skupaj s Krajevno organizacijo Rdečega križa občin Slovenske Konjice, Zreče in Vitanje – aktivno vključila v akcijo.

Poleg članic Lions kluba Konjice Vita in vodje projekta Simone Vrečko gre posebna zahvala Krajevni skupnosti Stranice in njenemu predsedniku Dragu Padežniku, ki je nesebično bdel nad projektom in organiziral večino delovnih akcij s prostovoljci.

Celotna dobrodelna akcija je potekala po natančno opredeljenem načrtu in je bila v celoti – kljub nekaterim nepredvidljivim situacijam z izvajalci in vremenom – izvedena v celotnem obsegu in v terminskem planu, k čemur so močno prispevali tudi medijski partner Novice in Radio Rogla ter številni drugi mediji, ki so omogočili, da so dobri ljudje stisko družine Dolar prepoznali tako v naših krajih kot tudi širom po Sloveniji.

Tričlanska družina – oče, mati šestnajstletni sin so v teh dneh zaživeli novo življenje v popolnoma spremenjenih bivalnih pogojih. Napol požgana hiša, stranišče »na štrbunk« nekaj deset metrov oddaljeno od hiše, umivanje v vedru in podobno so danes zgolj spomin na »neke druge čase«.

Nina Malec Poklič, bivša predsednica, in Simona Senegačnik, trenutna predsednica Lions Kluba Konjice Vita se strinjata, da »smo Vite tokrat prvič nekomu korenito spremenile življenje. Družini Dolar smo omogočile dostojnejše življenje ter jim hkrati podarile možnost, da svoje načrte in dejanja preusmerijo v prihodnost – brez strahu in negotovosti, kako dolgo jim bo njihov že tako skromni dom sploh še služil.«

Članice Lions Kluba Konjice Vita se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo vsem, ki so prepoznali stisko družine Dolar in na kakršen koli način nesebično prispevali k uspešnosti akcije »Pomoč za družino Dolar«, ki je Dolarjem s Stranic omogočila varno in kakovostno bivanje ter povrnila dostojanstvo.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

16 − 4 =

Stran postavil in vzdržuje Madbox