Bela palica je velikokrat naša prva misel, ko nekdo omeni slepoto. Je eden najbolj izrazitih simbolov slepote, saj je bela palica velikokrat prva stvar, ki jo pri osebah z okvarami vida opazimo. Prva oseba s slepoto, ki je svojo palico pobarval v belo, je bil James Biggs leta 1921. To je storil zaradi večje prepoznavnosti v prometu domačega Bristola.

Skozi desetletja se je bela palica kot pripomoček za osebe z okvarami vida spreminjal, nadgrajeval, tako da imamo sedaj na trgu več različnih vrst palic, med katerimi lahko uporabnik glede na svoje potrebe in želje izbira. Razlikujejo se po materialu, lahko so nezložljive ali zložljive. Zložljive lahko delimo na teleskopske ali navadne, uporabniki lahko izberejo tudi pohodne bele palice, v zadnjih letih pa se na trgu pojavlja vse več »pametnih« palic, ki s pomočjo tehnologije še bolj učinkovito odkrivajo ovire.

Belo palico lahko osebe z okvaro vida uporabljajo zgolj za ozaveščanje okolice o svoji okvari, večina uporabnikov pa jo uporablja za pregledovanje terena pred njimi. Med hojo s palico mora palica nihati levo desno v enakomerni hitrosti in v širini telesa. Tako uporabnik poskrbi, da ovire odkrije s palico in ima dovolj prostora, da se ustavi, preden bi lahko prišlo do nevšečnosti.

Vedeti je potrebno, da o slepoti in slabovidnosti govorimo takrat, ko uporaba korekcijskih očal ali kontaktnih leč ne zadostuje za normalno branje ali opravljanje vsakodnevnih opravil. Postaviti ločnice med videčimi, slabovidnimi in slepimi ni enostavno, saj so razlike v funkcioniranju med osebami zelo velike. Slabovidnost se lahko kaže na različne načine pa tudi slepota ne pomeni vedno trdne teme, ampak ima lahko posameznik še vedno manjše ostanke vida.

Ob tej priložnosti je nastala Brošura o dostopnosti naših ulic in stavb za slepe, slabovidne in gibalno ovirane. Ta govori o nekaj ključnih nasvetih:

  • na poti in hodnike ne postavljam ovir
  • vzdržujem drevnino in ograje na vrtu
  • razumem posledice tihe in hitre vožnje po peščevih površinah
    sem uvideven in potrpežljiv.

Preberi več v BROŠURI.

Gradivo o beli palici sta pripravila Igor Miljavec in tiflopedagog Peter Rot.  

Slike foto: Bobo

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

1 + ten =

Stran postavil in vzdržuje Madbox