Posvet ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane in priznanje za klube Zveze Lions klubov Slovenije, ki izvajajo projekt donirana hrana

Letos že petič obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane. Ob tej priložnosti je potekal posvet na temo Spoštujmo hrano, spoštujmo planet. Namenjen vsem deležnikom v verigi preskrbe s hrano oziroma vsakomur, ki ga zanima izziv, kako zmanjšati izgube hrane in odpadno hrano, izboljšati odnos do hrane in spremeniti navade.

srček z napisom Spoštujmo hrano, spoštujmo planet na fotografiji ženske, ki leži na sadju in zelenjavi

Dogodek, ki ga je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za okolje, prostor in energijo ter Ekologi brez meja, se je vsebinsko navezoval na upravljanje s presežki in donirano hrano, predstavljeni so bili rezultati in smernice projekta Krožnik 12.3 za manj odpadne in več trajnostne hrane v restavracijah, razglašeni tudi zmagovalci natečaja Stran pa ne bomo metal’!

Posveta se je udeležil pooblaščenec za Donirano hrano pri Zvezi Lions klubov Slovenije Zdenko Podlesnik. 

Program posveta

Uvodni pozdravi

9.00 – 9.05 Uvodni pozdrav

9.05 – 9.20 Uvodni pogovor z organizatorji

  • Ervin Kosi, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
  • Katja Sreš, Ekologi brez meja

Sklop 1: Dobre prakse doniranja presežkov hrane

9.30 – 9.50 Modeli prerazporejanja presežkov hrane v madžarski banki hrane; Balzs Cseh, predsednik madžarskega združenja bank hrane in višji svetovalec za razvoj mreže pri Evropski zvezi bank hrane

9.50 – 10.10 Doniranje hrane: Ključne zahteve za varno in enostavno posredovanje; Lena Gasparič Zver, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

10.10 – 10.40 Kako je urejeno prerazporejanje hrane v Sloveniji; Tadeja Kvas Majer, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

10.40 – 11.20 Omizje – Izkušnje z doniranjem in prerazporejanjem

  • Saša Vidmar, Lidl Slovenija
  • Zdene Podlesnik, Zveza Lions klubov
  • Darko Bračun, Slovenska Karitas
  • Cvetka Tomin, Rdeči križ Slovenije

 

11.20 – 11.50 Podelitev priznanj donatorjem in posrednikom pri prerazporejanju donirane hrane; Eva Knez, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Priznanje za Zvezo Lions klubov Slovenije je prevzel Zdenko Podlesnik

 

Priznanje MKGP Donirana hrana

Vir: Spoštujmo hrano, spoštujemo planet: Posvet ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane | GOV.SI

 

Zahvala:

Spoštovani g. Podlesnik Zdene,

V imenu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ekologov brez meja ter Ministrstva za okolje, podnebje in energijo se vam najlepše zahvaljujemo za sodelovanje in vaš prispevek k prizadevanjem za manj odpadne hrane. Hvala, da ste nam namenili svoj čas in z vsemi nami podelili neprecenljive izkušnje, nasvete in znanje na posvetu ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane!

Prvo poročilo o dogodku boste našli na tej povezavi, fotografije avtorja Nebojše Tejića iz STA pa tukaj. V prihodnjih dneh bomo objavili tudi obširnejši povzetek dogodka, zato vabljeni k spremljanju naših spletnih mest in družbenih omrežij. Veseli bomo informacije, če se strinjate, da vaše prezentacije podelimo z udeleženci dogodka.

Imamo samo en planet, zato bomo vseh nadaljnjih skupnih prizadevanj in sodelovanj za manj odpadne hrane izjemno veseli. Spoštujmo hrano, spoštujmo planet.

Tadeja Kvas Majer

Višji sekretar

REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO

Direktorat za hrano in ribištvo

Dunajska cesta 22
SI1000 Ljubljana, Slovenija

T: +386 (0)1 478 90 48
M: +386 (0)41 677 816

E: tadeja.kvas-majer@gov.si
W: www.mkgp.gov.si

   

 

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox