Posvet ob slovenskem dnevu brez zavržene hrane in priznanje za klube Zveze Lions klubov Slovenije, ki izvajajo projekt donirana hrana
Letos že petič obeležujemo slovenski dan brez zavržene hrane. Ob tej priložnosti je potekal posvet na temo Spoštujmo hrano, spoštujmo planet. Namenjen vsem deležnikom v verigi preskrbe s hrano oziroma vsakomur, ki ga zanima izziv, kako zmanjšati izgube hrane in odpadno hrano, izboljšati odnos do hrane in spremeniti navade.
Dogodek, ki ga je organiziralo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za okolje, prostor in energijo ter Ekologi brez meja, se je vsebinsko navezoval na upravljanje s presežki in donirano hrano, predstavljeni so bili rezultati in smernice projekta Krožnik 12.3 za manj odpadne in več trajnostne hrane v restavracijah, razglašeni tudi zmagovalci natečaja Stran pa ne bomo metal’!
Posveta se je udeležil pooblaščenec za Donirano hrano pri Zvezi Lions klubov Slovenije Zdenko Podlesnik.
Program posveta
Uvodni pozdravi
9.00 – 9.05 Uvodni pozdrav
9.05 – 9.20 Uvodni pogovor z organizatorji
- Ervin Kosi, državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
- Katja Sreš, Ekologi brez meja
Sklop 1: Dobre prakse doniranja presežkov hrane
9.30 – 9.50 Modeli prerazporejanja presežkov hrane v madžarski banki hrane; Balzs Cseh, predsednik madžarskega združenja bank hrane in višji svetovalec za razvoj mreže pri Evropski zvezi bank hrane
9.50 – 10.10 Doniranje hrane: Ključne zahteve za varno in enostavno posredovanje; Lena Gasparič Zver, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
10.10 – 10.40 Kako je urejeno prerazporejanje hrane v Sloveniji; Tadeja Kvas Majer, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
10.40 – 11.20 Omizje – Izkušnje z doniranjem in prerazporejanjem
- Saša Vidmar, Lidl Slovenija
- Zdene Podlesnik, Zveza Lions klubov
- Darko Bračun, Slovenska Karitas
- Cvetka Tomin, Rdeči križ Slovenije
11.20 – 11.50 Podelitev priznanj donatorjem in posrednikom pri prerazporejanju donirane hrane; Eva Knez, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Priznanje za Zvezo Lions klubov Slovenije je prevzel Zdenko Podlesnik
Vir: Spoštujmo hrano, spoštujemo planet: Posvet ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane | GOV.SI
Zahvala:
Spoštovani g. Podlesnik Zdene,
V imenu Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ekologov brez meja ter Ministrstva za okolje, podnebje in energijo se vam najlepše zahvaljujemo za sodelovanje in vaš prispevek k prizadevanjem za manj odpadne hrane. Hvala, da ste nam namenili svoj čas in z vsemi nami podelili neprecenljive izkušnje, nasvete in znanje na posvetu ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane!
Prvo poročilo o dogodku boste našli na tej povezavi, fotografije avtorja Nebojše Tejića iz STA pa tukaj. V prihodnjih dneh bomo objavili tudi obširnejši povzetek dogodka, zato vabljeni k spremljanju naših spletnih mest in družbenih omrežij. Veseli bomo informacije, če se strinjate, da vaše prezentacije podelimo z udeleženci dogodka.
Imamo samo en planet, zato bomo vseh nadaljnjih skupnih prizadevanj in sodelovanj za manj odpadne hrane izjemno veseli. Spoštujmo hrano, spoštujmo planet.
Tadeja Kvas Majer
Višji sekretar
REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO
Direktorat za hrano in ribištvo
Dunajska cesta 22
SI–1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 (0)1 478 90 48
M: +386 (0)41 677 816
E: tadeja.kvas-majer@gov.si
W: www.mkgp.gov.si
|