Vseslovenska Lions akcija rabljenih očal od 13.4. do 13.5.2024. Koordinira jo Lions klub Ljubljana Barje

Tudi letos bo potekala vseslovenska Lions akcija zbiranja rabljenih navadnih ali sončnih očal z dioptrijo, ki so namenjena končnim uporabnikom, slabovidnim otrokom in odraslim v gospodarsko manj razvitih državah sveta.

Akcijo koordinira Lions klub Ljubljana Barje, ki je to tradicijo prevzel od LK Ljubljana Trnovski zvon. Že od začetka je v akcijo vključeno podjetje Hofer trgovina d.o.o., ki omogoča, da se očala en mesec zbirajo v vseh njihovih poslovalnicah. Lions klubi po Sloveniji očala običajno zbirajo tudi npr. v optikah, vrtcih, šolah, domovih za starejše, knjižnicah, zdravstvenih domovih itd.

V času od 13. 4. 2023 do 13. 5. 2024 lahko kupci očala oddajo v vseh Hofer trgovinah v Sloveniji. V tem času vabimo k pridružitvi akcije zbiranja očal vse zainteresirane partnerje.

Zbrana očala, ki jih zberete v svojem lokalnem okolju, lahko vsak partner odda med 13. 4. 2023 in 13. 5. 2024 v najbližjem Hoferju, kjer so o potencialnih dostavah partnerjev obveščeni. Zbrana očala se zapakira v škatlo, zapre, označi s priloženim dokumentom (le tega vam še pošljemo) ter odda prodajnemu osebju Hofer trgovine.

Člani Lions kluba Ljubljana Barje bomo vsa zbrana očala najprej pregledali in primerno razvrstili, nato pa jih poslali v francoski zbirni center Lions klubov Francije Medico v mestu Le Havre, kjer jih dodatno pregledajo, očistijo in označijo z ustreznimi optičnimi parametri, da so primerna za nadaljnjo uporabo in razdelitev.

V manj razvitih deželah sveta lahko nakup novih očal ljudem predstavlja strošek v višini več njihov mesečnih plač, povprečen strošek na tak način recikliranih očal pa znaša približno 1,8 EUR, da dosežejo uporabnika.

Slovenski Lions klubi, kupci v trgovinah Hoferja in drugi posamezniki ter organizacije smo v dvanajstih letih, odkar poteka akcija, zbrali že več kot 109.000 očal. V državah, ki sodelujejo v akciji, pa se vsako leto zbere skupno okoli 3 milijone očal, ki nato olajšajo življenje nekomu v manj razvitih državah sveta, ki si okulistične oskrbe ne more privoščiti.

Lepo vabljeni, da tudi vaša organizacija prispeva k lepšemu jutri nekoga, ki si žal ne more privoščiti tako osnovne dobrine kot so očala.

V priponkah najdete sliki ter logotip, kar lahko uporabite na svojih zbiralnih škatlah. 

Kontakt za dodatne informacije: Damjana Pangerčič, klubska koordinatorica akcije zbiranja očal, damjana.pangercic@gmail.com , tel. 041 972 893.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox