9. 11. 2023 je v Domu kulture Ljutomer gostovala Drama SNG Maribor; gostovanje je organiziral Lions klub Ljutomer z Leo klubom Ljutomer, Drama SNG Maribor je v Ljutomer pripeljala predstavo – »Kako sem se naučila voziti«.

V napolnjeni dvorani kulturnega doma se je izjemnim nastopajočim in spremljevalni ekipi ob koncu zahvalil predsednik Lions kluba Ljutomer mag. Sebastian Ivšek in jim predal košarico lokalnih dobrot. Predstava je seveda imela dobrodelno noto – zbrana sredstva prodanih vstopnic bodo namenjena humanitarnosti in polepšanju prazničnih dni tistih, ki to najbolj potrebujejo.

Na spletni strani Drame SNG Maribor ob zavihku z vsebino predstave najdemo zapis (citirano):

Besedilo Kako sem se naučila voziti ameriške dramatičarke Paule Vogel (1951) je nastalo leta 1997 in avtorici prineslo Pulitzerjevo nagrado ter številne uprizoritve po vsem svetu. Uprizoritev je režiral Nejc Gazvoda (1985), večkrat nagrajeni filmski in gledališki režiser, scenarist, pisatelj in dramatik, ki velja za enega najprepoznavnejših glasov svoje generacije. Ob snovanju projekta je zapisal: »Kar je pri tej drami izjemno, je to, da ne vpije z odra, da je spolno nasilje zločin. To vemo, ker lahko to preberemo v zakoniku. Ravno tako ne zapade v past moraliziranja ali demoniziranja Matiča, pa tudi ne v nasilno empatijo do nekoga, ki je očitno izjemno problematičen posameznik. Drama je kot zelo pomemben element v njej – kot vožnja, včasih zasanjana, včasih bliskovita – na robu trka. Tamala, prekrasno ustvarjena junakinja, kljub travmi na koncu najde izhod, pa čeprav le v tem, da se odpelje neznano kam in ohrani tiste spomine kot smerokaze, ki ji na tej poti pomagajo.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox