Odziv na posledice, ki so ostale za blatno in deročo vodo, ki je pustošila po Sloveniji v začetku avgusta,  je bil  zelo dober. Zopet se je  pokazala solidarnost in odločnost, ki jo zmoremo bolj v slabih kot v dobrih časih. 35 Lions klubov je zbralo 178 tisoč eurov, ki so jih ali jih še namenjajo ljudem na poplavljenih območjih. V tistih prvih trenutkih potem, ko je voda odtekla, je bilo iz strani Lions članov opravljenih tudi več sto ur dela za odpravo posledic. Da nisi sam v takšnih hudih trenutkih, se ne da poplačati z denarjem.

Na D129 smo iz strani LCIF Nemčije, LCIF, Distriktov in klubov Avstrije, Hrvaške, Italije, Finske, Srbije, Bosne in Irske prejeli 117 tisoč eurov. Da bi zbrana sredstva kar najbolje porabili, je guvernerka ustanovila komisijo, ki skrbi za transparento in učinkovito razdelitev sredstev, donacije pa se izvajajo izključno v obliki blaga in storitev.

Prva akcija je bila nakup 340 razvlažilnikov, sledila je donacija 25 prenosnih računalnikov učencem OŠ Ljubno ob Savinji, da so zaradi porušenih cestnih komunikacij, lahko začeli z izvajanjem učnega procesa ob začetku šolskega leta. 23 družinam smo pomagali pri nakupu gradbenega materiala, stavbnega pohištva, pohištva za kuhinje, otroške sobe, gospodinjskih aparatov, pomagali smo pri popravilu peči za kurjavo,  25 družinam smo pomagali  pri sanaciji vodnega zajetja, pomagali smo graditi nove škarpe in prispevali za nakup novega kombija za otroka s cerebralno paralizo, ker je bil stari kombi poplavljen. Za navedeno pomoč je bilo do sedaj namenjeno 54 tisoč eurov.

Vseh vlog še nismo uspeli rešiti, saj nekateri stvari nimajo kam postaviti, ker so ostali brez domov.  Hvaležnost tistih, ki so pomoči deležni, pa je neizmerna. Ena izmed družin je zapisala: »Hišo nam je popolnoma zalilo. To so rane, ki jih bo zacelil le čas, mi pa vedno rečemo, da po vsakem dežju sonce pride…in sonce je posijalo tudi, ko smo dobili vaše obvestilo, da nam boste pomagali…«

Pomagamo skupaj in povezani. Hvala.

Mateja Hochstätter, Pooblaščenka za ALERT

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox