Bistveno pred prvo uporabo: aparat mora po prevozu navpično stati 12 ur, preden ga vklopimo.  Za učinkovitejše sušenje in optimalno porabo električne energije je potrebno upoštevati.

Razvlažilniki, ki jih je nabavila ZLKS, D-129 so opremljeni z navodili. Posredujemo še povzetek, ki ga jepripravil predsednik LK Slovenj Gradec, Zoran Vodopija

1. POSTOPEK SUŠENJA VLAŽNIH ZIDOV

  • RAZVLAŽILEC ODVZEMA VLAGO IZ ZRAKA V PROSTORU, zato morajo biti okna in vrata v prostoru med delovanjem razvlažilca zaprta. Če se vrata med delovanjem razvlažilca v prostoru odpirajo, prihaja do vstopanja vlažnejšega zraka v prostoru. Razvlažilec torej SUŠI ZRAK.
  •  SUH ZRAK V PROSTORU ODVZEMA VLAGO S POVRŠINE ZIDU (TAL). Bolj kot je v prostoru zrak suh, bolj hitro prehaja vlaga s površine zidu v zrak v prostoru (iz zraka pa ga odvzema razvlažilec). V začetku poteka prehajanje vlage s površine zidu v zrak relativno hitro in rezervoar v razvlažilcu se precej hitro napolni.
  • VLAGA IZ NOTRANJOSTI ZIDU POTUJE PROTI (bolj suhi) POVRŠINI ZIDU. Ta proces je nekoliko počasnejši, zato traja dlje časa, da se površina zidu spet navlaži iz notranjosti zidu in zato traja dlje časa, da se rezervoar v razvlažilcu napolni.

2. NASVETI ZA OPTIMALNO UPORABO RAZVLAŽILCA

  • Razvlažilca ne uporabljajte v prostorih, ki nimajo oken ali vrat.
  • Ob sončbem vremenu je čez dan bolje odpreti okna in vrata, kakor pa priključiti razvlažilec. Zunanji zrak je v toplem sončnem vremenu praviloma že suh in bo kroženje suhega zraka učinkovito odvzemalo vlago s površine zidu. Ob topleml sončnem dnevu ni smiselno sušiti zraka z razvlažilcem – tako tudi varčujete z elektriko. Zvečer pa zaprite okna in vrata in čez noč naj zrak v prostoru suši razvlažilec.
  • Ko razvlažilec osuši zrak v enem prostoru, ga lahko prestavite v drug prostor, kjer je se je zrak že navlažil z vlago iz zidov (tal). Delovanje oziroma učinek razvlažilca je dobro spremljati in ga prestavljati iz prostora v prostor. Ko se rezervoar razvlažilca začne polniti počasneje, je smiselno prestaviti razvlažilec v drugi prostor.

Tako bo osušen zrak v enem prostoru odvzemal vlago s površine zidov, medtem ko bo razvlažilec sušil zrak v drugem prostoru.

3. HRAMBA RAZVLAŽILCA

  1. Pred prvo uporabo je treba shraniti originalno embalažo sušilca, da ga lahko po končani uporabi vanjo ponovno zapakiramo.
  2. Pred tem je sušilec treba temeljito osušiti, da se v njem ne razvije plesen.
  3. Razvlažilce, shranjene v originalni embalaži, je lažje hraniti v škatlah enega nad drugim, kar zavzame manj skladiščnega prostora.
Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox