Nepremagljiva bolezen je iz naših vrst iztrgala vedno dejavnega, optimističnega in aktivnega člana Joca Žnidaršiča, ustanovnega člana najstarejšega slovenskega lions kluba – Lions kluba Ljubljana in našega srčnega prijatelja.

Joco je bil eden najvidnejših slovenskih umetniških in reporterskih fotografov ter dolgoletni urednik fotografije v časopisni hiši Delo, ki je nepozabno zaznamoval svojo ero. Bil je luciden portretist uglednih slovenskih umetnikov, enako občutljiv za človeške podrobnosti s političnega parketa, kot za drobne človeške bisere… Bil je avtor desetih neponovljivih knjižnih monografij o lepotah Slovenije. Tisoče njegovih fotografij, ne nazadnje tista z vrha Triglava, kjer je ob osamosvojitvi zavihrala slovenska zastava, ima status ikone, sam pa je – nehote – dosegel mesto v našem nacionalnem panteonu velikih umetnikov.

Joco je kot mednarodni mojster umetniške fotografije na številnih razstavah doma in po svetu prejel več kot petdeset nagrad in priznanj. Najpomembnejše med njimi so: nagrada Prešernovega skladaŽupančičeva nagrada, Puharjeva plaketa za življenjsko delo ter nagrada »Consortium veritatis«, najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo. Je tudi prvi prejemnik nagrade »World Press Photo« na Slovenskem.

Joco pa je bil, poleg svoje profesionalne odličnosti, tudi izreden človek in prijatelj, srčen umetnik, občutljiv za vse lepote tega sveta, pa tudi za temne, žalostne in težke trenutke našega časa. Povsod, kjer je zaznal pomoči potrebne ljudi, se je odzval in poskusil po najboljših močeh pomagati. Bil je pobudnik številnih uspešnih klubskih humanitarnih akcij, z navdušenjem in s finančnimi sredstvi pa je vedno podpiral tudi dobrodelne ideje drugih članov kluba.

Joco je bil vesel, optimističen, srečen človek. Rad je imel ljudi in ljudje so imeli radi njega…Kamorkoli je prišel, je s seboj prinesel veselje in dobro voljo. Tudi v zadnjih dveh letih, ko se je pogumno boril s težko boleznijo, njegov optimistični duh ni klonil…

Prijatelji lioni smo hvaležni za vsa leta prijateljevanja in za Jocotov neizbrisni pečat vsem našim druženjem.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eighteen − nine =

Stran postavil in vzdržuje Madbox