Petnajsti oktober je dan bele palice. Da je bela palica simbol slepote, vemo, ne govorimo pa prav pogosto o tem, kako je osebi, ki kasneje v življenju izgubi vid, sprejeti belo palico. Zanjo namreč bela palica pomeni tudi priznanje, da ne vidi. Obenem je simbol za videče, ki opozarja, da je oseba zraven nas slepa, da se moramo prilagoditi v komunikaciji, da jo mogoče vprašamo, ali potrebuje pomoč. V Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Nova Gorica opozarjajo javnost na simbol bele palice ne le na ta dan, ampak tudi ob drugih priložnostih. Še veliko več časa, energije in znanja vložijo tudi v to, da njihovi člani v programu rehabilitacije kasneje oslepelih oseb na osebnem nivoju vzamejo belo palico v roko ter se z njo samozavestno, varno in suvereno podajo po domačem kraju in drugje. Bela palica ni samo simbol slepote, je tudi priznanje slepote.

Naloga videčih pa je, da osebam, ki se morajo spoprijeti z izgubo vida, omogočimo, da bodo lahko pri svojem vsakdanjem življenju karseda samostojne. Za to morajo biti poti do javnih ustanov in njihove vsebine, naj gre za javni prevoz, upravne storitve, banke ali trgovine, dostopne; ob digitalizaciji pa moramo nameniti več pozornosti dostopnosti spletnih strani in platform.

SMS donacije

Pošljite sporočilo SMS s ključno besedo SLEPI (ali SLEPI5) na številko 1919.

Prispevali boste 1 (ali 5) EUR za izvajanje tiflopedagoške obravnave in svetovanja ter računalniškega opismenjevqnja otrok in mladostnikov.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Stran postavil in vzdržuje Madbox