Združeni v miru in prijateljstvo je geslo, s katerim nas bo letošnjo lionistično leto vodil guverner Radovan Pušnar. Na prvi seji kabineta, ki so se je 1¸7. septembra 2022 v Cankarjevem domu v Ljubljani udeležili tudi predsedniki Lions klubov, so pooblaščenci predstavili načrte za prihodnje leto in ključne projekte naše organizacije. Guverner je na seji podeli tudi posebno priznanje trgovcem, s katerimi sodelujemo v našem največjem projektu Donirana hrana.

V ospredje je postavil 3 področja:

  1. Skrb za članstvo: v ta namen bo pooblaščenka za članstvo GMT Nadja Pahor Bizjak vzpostavila novo delovno skupino, s katero bo skrbela za kvalitetno članstvo.
  2. Dobrodelnost: distrikt bo aktivno spodbujal dobrodelno dejavnost 57 Lions klubov. Pooblaščenec za dobrodelnost – GST Jože Smolič je predstavil nove aktivnosti za kvalitetno izvajanje našega poslanstva.
  3. Komuniciranje: Za dobro delovanje in transparentnost je ključna učinkovita tako notranja, medsebojna, kot tudi zunanja komunikacija z različnimi javnostmi. Notranjo komunikacijo bomo utrdili s tradicionalnim PR seminarjem, ki bo 12. oktobra, in tedenskim Lions novičnikom ter jo aktivno spodbujali med klubi in med conami z različnimi aktivnostmi.

Številni pooblaščenci so na svojih področjih predstavili nove aktivnosti in projekte. Novosti se obetajo tudi na področju pomoči gluhih in gluhoslepih, ki ga pokriva pooblaščenka Marja Dolamič.

Tokrat izpostavljamo Srčni zastoj, diabetes in rak pri otrocih:

Projekt distrikta POMAGAMO OB SRČNEM ZASTOJU IN POMAGAMO RDEČEMU KRIŽU

Projekt je zelo pomemben, ker se tečaji temeljnih postopkov oživljanja z uporabo AED zaradi epidemije covid-19 dve leti niso skoraj nikjer izvajali. Usposobljenost prebivalstva za nudenje pomoči ob srčnem zastoju se je v celi državi posledično pomembno zmanjšala. Znanje iz temeljnih postopkov oživljanja je namreč potrebno redno obnavljati.Prosim vas , da animirate klube za izvedbo projekta in še zlasti, da poskušate razširiti projekt na področje dobrodelnosti Zmanjšane lakote.

Projekt distrikta LIONS DIABETES MENI

Projekt LIONS diabetes meni kjer naj bi se Lions klubi povezali z boljšimi lokalnimi gostilnami  in v sodelovanju z dietetikom iz centra za krepitev zdravja pripravili štirihodne menije (hladna predjed, topla predjed, glavna jed, sladica) smo razširili še z LIONS zdravo kosilo in LIONS zdrava malica. Z aktivnostima promoviramo obroke, ki so  primerni ne samo za diabetike ampak tudi za tiste, ki imajo preveliko telesno težo ali hiperholesterolemijo. Priprava štirihodnih menijev v okviru LIONS diabetes menija ima predvsem promocijsko vrednost, medtem ko sta tako LIONS zdravo kosilo in LIONS zdrava malica zelo uporabna v vsakdanjem življenju.

Projekt distrikta LIONS DIABETES KUHARSKA ŠOLA

V sodelovanju z ambasadorjem LIONS diabetes menija Urošem Štefelinom smo začeli nov projekt LIONS diabetes kuharska šola. Projekt je še v začetni fazi in ga bomo razvijali več let. V prvem letu priporočam predvsem ekskurzije Lions klubov v Hišo Linhart. Tisti, ki jim ni do kuhanja, bodo lahko uživali v odlični hrani in pijači.

Sodelovanje z Zvezo društev diabetikov Slovenije

Z Zvezo društev diabetikov Slovenije smo se dogovorili, da bomo v njihovi reviji Sladkorna bolezen redno objavljali članke o Lions aktivnostih na področju diabetesa. Conske predsednike prosim, da mi pomagajo pri zbiranju člankov. Za vzorec v prilogi pošiljam do zdaj objavljene članke. Zelo je zaželeno sodelovanje posameznih Lions klubov z lokalnimi društvi diabetikov. Lahko gre za sodelovanje v projektu LIONS diabetes meni ali pa pri drugih aktivnostih.

RAK PRI OTROCIH

Projekt VPIS V REGISTER – POMAGAMO OTROKOM Z RAKOM

15. septembra je Zavod RS za transfuzijsko medicino obeležil svetovni dan darovalcev krvotvornih matičnih celic z novico na svoji spletni strani ( www.ztm.si/novice/praznujemo-svetovni-dan-darovalcev-kmc ).

Projekt smo razdelili na dva dela:

3000 DAROVALCEV

Vsak Lions poskrbi za vpis dveh oseb v Slovenski register nesorodnih darovalcev matičnih celic. Seveda je lahko število tudi večje. Conske predsednike prosim, da animirajo klube, da dosežejo čim boljši rezultat.

DAJ SE NA SEZNAM

Lions klubi lahko na svojih prireditvah organizirajo zbiranje prijav v Slovenski register nesorodnih darovalcev matičnih celic. Priporočljive so stojnice s tablicami ali prenosnimi računalniki, da se bodo lahko obiskovalci prireditev kar takoj seznanili s proceduro ali se celo že prijavili. Na spletnih straneh Zavoda RS za transfuzijsko medicino in Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo je vse podrobno razloženo. Najenostavneje je, da v Google odtipkamo geslo: dajsenaseznam.si.

Projekt DARUJEM LASE

Projekt DARUJEM LASE je namenjen doniranju in zbiranju las za izdelavo lasulj iz naravnih las za otroke z rakom, ki zaradi kemoterapije izgubijo svoje lase. Nosilec projekta je Lions klub Slovenj Gradec. Njihova prezentacija je v priponki. Gre za drugi izjemen projekt našega distrikta. Tako z darovanjem krvotvornih matičnih celic, kot z darovanjem navadnih las lahko otrokom z rakom pomagamo na veliko bolj plemenit način, kot z zbiranjem denarja. Conske predsednike prosim, da napnejo vse sile, da bo projekt uspel.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

one × two =

Stran postavil in vzdržuje Madbox