Guverner Lions Slovenija RADOVAN PUŠNAR

Spoštovane članice in člani Lions in Leo klubov,

Z velikim veseljem in odgovornostjo sem 1. julija prevzel vodenje Distrikta 129 – Slovenija kot vaš Guverner za lionistično leto 2022/23. Na mednarodni konvenciji v Montrealu sem bil prisoten ob izvolitvi mednarodnega predsednika Briana Sheehana iz Minnesote (ZDA), ki si je za svoje vodilo izbral geslo » Together we can – together we will (Skupaj lahko – skupaj bomo) ». Prepričan sem, da smo skupaj resnično močnejši in bomo skupaj zmogli izpolnjevati naše poslanstvo POMAGATI. V naši družini lionizma nas je skupaj okrog 1.400.000, ki delujemo v preko 50.000 Lions klubih po svetu. Z izvolitvijo mednarodnega predsednika pa smo bili potrjeni tudi vsi izvoljeni guvernerji na nacionalnih konvencijah. Trenutek, ki ga je potrebno doživeti, trenutek, ki ti ostane nepozabno zapisan in ki ti da novo energijo za bodoče dobrodelno delovanje.

Lionsi Slovenije smo del te,  največje svetovne humanitarne organizacije, ki  je prisotna na vseh celinah in v vseh demokratičnih državah sveta. Trenutno nas je preko 1.400 in smo združeni v Zvezi 57 –tih Loins klubov Slovenije. Naše osnovno vodilo »Pomagamo« uresničujemo že od leta 1990, torej že 32 let. Z vztrajnostjo in prepoznavnimi akcijami si moramo slovenski Lionsi še bolj utrditi naše mesto v slovenski družbi. Prisluhniti človeku, ki potrebuje pomoč, aktivno delovati tako lokalno kot globalno, morajo postati vrednote, po katerih nas bo družba prepoznala.

Spoštovani Lions, skupaj smo vstopili v leto, ki bo polno izzivov in sprememb. Epidemija Covida-19 v tisti najhujši obliki je, vsaj tako upam, za nami. Čeprav napovedi za jesen niso najbolj obetavne pa vseeno mislim, da je obdobje popolnih karanten, obdobje policijskih ur in omejenega gibanja za nami. Še vedno bomo morali biti pazljivi in predvsem odgovorni do sočloveka in do sebe. A hkrati verjamem, da bodo naša druženja in srečevanja » v živo« bistveno pogostejša. Sestanke preko spleta bomo ohranili le še za posebne priložnosti. Ob kovidu, je tudi vojna v Ukrajini popolnoma spremenila poglede na globalno varnost in mir v Evropi. Vse nove okoliščine zagotovo vplivajo tudi na našo dobrodelnost. A skupaj bomo zmogli.

Tako bom v tem mandatu deloval predvsem na naslednjih področjih:

Skrb za članstvo v slovenskem Distriktu.

Član je temelj vsake organizacije, saj organizacije brez članstva ni.  Skrb za članstvo (GMT- Global Membership Team)  je zato naša stalna naloga. Želimo si močnih Lions klubov, ki bodo uspešni v svojem lokalnem okolju in bodo prispevali k uspešnosti Zveze Lions klubov. Pomembnosti tega se zaveda tudi naša mednarodna organizacija, ki je v tem letu uvedla poseben program (GMA – Global Membership Approach), s katerim želimo širše spremljati in spodbujati rast članstva. Osnovna celica pa je Lions klub. Če bo počutje članov znotraj kluba dobro, če bodo člani z veseljem prihajali na klubske sestanke, če bodo člani motivirani za sodelovanje, potem nam uspeh ne more izostati.

V preteklih dveh letih smo člani komunicirali predvsem na daljavo. To nas je tudi malo »polenilo«, vendar dolgoročno to ni dobro. Ljudje smo družabna bitja in rabimo pogovor, očesni kontakt , občutek prisotnosti in ne nazadnje objem. Zato bom v naslednjem letu posvetil več pozornosti druženju. Kako lepo se je družiti smo spoznavali tudi na letošnji nacionalni konvenciji v Bovcu konec maja. Zelo dobro obiskan izobraževalni seminar v petek in soboto, ogromno pozitivne energije na sobotnem večernem druženju, pa tudi uspešna skupščina Zveze Lions klubov v nedeljo so dobra popotnica za prihajajoče leto. Izkoristimo ta pozitivni naboj.

Pozornost za razvoj in izobraževanje vodstev Lions klubov ( GLT – Global Leadership Team) bo na vseh nivojih. Osnovno izobraževanje ( ELLI) , kot tudi izobraževanje za nove predsednike, tajnike in zakladnike smo izvedli že v Bovcu, sledilo bo izobraževanje za conske predsednike, za aktualne bodoče vodje (RLLI) in vsa izobraževanja na mednarodnem nivoju- tako za 1. Viceguvernerko, kot tudi za 2. Viceguvernerja. Ob tem velja angažiranost tudi na izobraževanju LEO vodstev.

Dobrodelnost

Naš osrednji moto je  »We serve« – Pomagamo.  Poslanstvo dobrodelnosti (GST – Global Service Team) bomo uresničevali tako v našem lokalnem okolju kot tudi globalno.

Večina dobrodelnost povezuje z donacijami oziroma zbiranjem denarja. Res je, veliko je ranljivih skupin na robu preživetja, ki potrebujejo tako vrsto pomoči. Ne smemo pa pozabiti, da  so nekateri potrebni tudi samo nasmeha, trenutka pozornosti, pomoči v obliki dobrega dela . Tudi takim namenimo svoj čas.  Kabinet guvernerja je sestavljen iz pooblaščencev, ki skrbijo za posamezna področja. Bodo pa nekatera področja združena znotraj komisij  (GST – Global Service Team). Tako namenjamo vso svojo pozornost vidu, diabetesu, okolju, lakoti, mladim, raku pri otrocih, starostnikom, gluhosti in vsem ranljivim skupinam, ki so potrebne naše pomoči.

Posebna skrb bo namenjena našim najuspešnejšim projektom. Donirana hrana, kjer že dve leti zapored zberemo in razdelimo preko 1000 ton hrane , ki bi sicer končala v smeteh je akcija, ki je opažena tudi v mednarodnem okolju. Plakat miru, ki je vsako leto zajel večje število mladih ustvarjalcev je bil kronan z  mednarodnim priznanjem najboljšega plakata na svetu. Pa še bi lahko naštevali.

Fundacija LCIF, kot globalna dobrodelna velesila,  si je za svoj cilj zadala pred tremi leti, da bo za svetovne katastrofe zbrala 100 Mio US$,. Na konvenciji v Montrealu je bilo objavljeni, da je zbranih preko 300 Mio US$, ki bodo porabljeni za ublažitev lakote v Afriki, sanacijo tajfunov in orkanov v Ameriki in Aziji, za pomoč Ukrajini…. Lepo je , če lahko pomagaš.

Komunikacija

Za dobro delovanje in transparentnost je ključna učinkovita tako notranja, medsebojna, kot tudi zunanja komunikacija z različnimi javnostmi. Notranjo komunikacijo bomo utrdili s tradicionalnim PR seminarjem in tedenskim Lions novičnikom ter jo aktivno spodbujali med klubi in med conami z različnimi aktivnostmi. Da bomo pri tem čim bolj učinkoviti, pozivam vse člane, ki še niso dostavili GDPR soglasja, da to čimprej storijo.

Komuniciranje z zunanjimi javnostmi je pomemben element naše prepoznavnosti in ugleda. V ta namen se bo naš PR odbor okrepil. Več naših članic bo delalo na komunikaciji z družbenimi omrežji in pri oblikovanju spletne strani ter še naprej gradilo učinkovit odnos z mediji. Pri komunikaciji z zunanjim svetom, še posebej preko družbenih omrežij, vas prosim, da imate pri vedno v vidu, kaj je naše poslanstvo in da se zavedate moči fotografij, ki jih objavljamo.

Dragi Lonsi.  Hvala za izkazano zaupanje ob izvolitvi za letošnjega guvernerja Distrikta 129.

Živimo v turbulentnih časih. V preteklih letih so nas zaznamovali, pandemija, karantene, osamitve in na koncu tudi vojna v Evropi.

Lionsi smo tisti, ki smo poklicani k povezovanju  in združevanju. Zato vas pozdravljam z geslom, ki sem si ga izbral za moje leto:

Ostanimo

ZDRUŽENI V MIRU IN PRIJATELJSTVU.

Kanal ob Soči , julij 2022

Radovan Pušnar

Guverner Disrtikta 129 Slovenija  2022-23

POMAGAMO

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

eighteen + 5 =

Stran postavil in vzdržuje Madbox