V nedeljo, 22. maja 2022 je v Celju na kajak centru Špica potekal dobrodelni dogodek »Pomagam z gibanjem in drugače«, ki so ga priredili Lions in LEO klub iz Celja in Savinjske doline. Izvedli so otvoritev prenovljene učne poti za slepe, slabovidne in videče ter zbrali prispevke za pomoči potrebne v Celju in okolici. Organizatorji so ob tej priložnosti povabili različna društva, med njimi tudi Društvo paraplegikov JV Štajerske in jim ob tej priložnosti podarili nov koš za sedečo košarko. Glavno nagrado na tradicionalnem dobrodelnem srečelovu je tokrat prejel paraplegik, ki je svoje sanje o letenju sanjal že takrat, ko je še lahko hodil.

Dobrodelna prireditev »Pomagam z gibanjem in drugače« je del Lions tradicionalnih dogodkov »Tečem, da pomagam« in ima v Celju že dolgoletno tradicijo.

Kako je sedeti v vozičku za paraplegike in hoditi z belo palico

Izkušnje udeležencev Lions prireditve »Pomagam z gibanjem in drugače« so nepozabne in zelo pomembne za razbijanje tabujev o ljudeh, ki ne vidijo, ne hodijo in ne slišijo.

Kot vrsto let, so organizatorji tudi letos k sodelovanju povabili ranljive skupine, društva, ki se vedno z veseljem odzovejo: Društvo paraplegikov JV Štajerske, Društvo oseb z okvaro sluha Celjske regije, Slovensko društvo za celiakijo in Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Celje.

Udeleženci so ob prijavi prejeli kupončke in zbirali žige pri posameznih društvih, kjer so pridobili različne izkušnjo. Tako so spoznavali govorico slepih, igrali slepi pikado, hodili z belo palico. Paraplegiki so pripeljali vozičke za sedečo košarko in obiskovalci so urno sedli vanje in metali žogo na koš skupaj s paraplegiki. Druženje je bilo zabavno in sproščeno. »Paraplegiki so veseli ljudje v nasprotju z mišljenjem prenekaterih ljudi.« je bilo mnenje številnih udeležencev druženja. Sedeča košarka je ena bolj zabavnih športnih disciplin, ki jih celjski paraplegiki pogosto igrajo. Skozi leta je njihov koš dotrajal, zato so Lions klubi ob tej priložnosti na koncu prireditve paraplegikom predali povsem nov koš za sedečo košarko, ki so ga z veseljem pospravili v kombinirano vozilo in že snovali nove načrte športnih druženj.

Obnovljena Učna pot za slepe, slabovidne in videče

Tekom prireditve so se udeleženci sprehodili do Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, kjer so v letu 2007 v tamkajšnjem parku pričeli z izgradnjo Učne poti za slepe, slabovidne in videče obiskovalce. Gre za prilagoditve, ki slepim in slabovidnim približajo naravo na prav poseben način. To so napisne table v brajici in latinici, taktilni zemljevid parka (reliefni zemljevid), polena na otip, dendrofon, visoke grede in še marsikaj. Postavitev učne poti so takrat sofinancirali Lions in LEO klubi iz Celja.

V vsem tem času je šola izvedla številne delavnice in vodstva po učni poti tako za slepe in slabovidne osebe kot za druge obiskovalce. Prav tako izvajajo delavnice s področja hortikulture v sodelovanju z Medobčinskimi društvi slepih in slabovidnih (spoznavanje narave: rastline, oblike, cvetovi, plodovi, orientacija v prostoru, sajenje in oskrba rastlin idr).

Letos je učna pot stara 15 let, v tem času jo je zob časa že malce načel, zato so se celjski Lions in LEO klubi odločili, da del sredstev zbranih na enem od predkoronskih projektov Tečem, da pomagam, namenimo obnovi učne poti. Učna pot je danes bogatejša za 40 malih in 15 velikih tabel, ki označujejo rastline in nam tako približajo bogato in čudovito zbirko rastlin ter območij parka.

Za učno pot vzorno skrbi Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Ravnateljica Višje strokovne šole gospa Nada Natek je orisala pomen učne poti tako za slepe, kot za videče in izrazila navdušenje, da je v tem času park obiskalo veliko število obiskovalcev. Za brezplačni obisk parka se je potrebno najaviti, za kar je ravnateljica z veseljem delila tudi svoj kontakt (telefon: 040 637 287).

Ob otvoritvi je guverner Lions Slovenija, distrikta 129 Nino Maletič povedal, da je ponosen na delovanje celjskih Lions klubov in prizadevanja za slepe, ki je eden od preštevilnih dobrodelnih projektov Lions in LEO klubov iz Celja in okolice.

Srečelov za več sreče

Poleg donacij, ki so jih darovali donatorji v denarju in materialu, so organizatorji tradicionalno priredili tudi zelo priljubljen srečelov. Na veselje vseh navzočih je glavno nagrado – polet z balonom zadel paraplegik, katerega sreča ob prejemu dobitka je vsem udeležencem polepšala dan. »Vse življenje, ko sem še hodil, sem si želel leteti z balonom, a tega nikoli nisem izvedel. Sedaj, ko ne hodim, bom lahko letel« je izjavil paraplegik, ki ni mogel skrivati navdušenja, vse prisotne pa je ganil do solz.   

plesa

Donatorji na dogodku so bili:

Mestna občina Celje, Balonarsko društvo Cetis Celje, GRAFIKA GRACER d.o.o., Viki Ašič s.p., Kajak center Špica, ADM Adria d.o.o., VAFRA COMMERCE d.o.o., Palma d.o.o. Celje, EUROSTIL d.o.o., VOMAR d.o.o., Apoteka pri Teatru -Dušan Hus, KRONOTERM d.o.o., NEU ZILLI d.o.o., Dechatlon Ljubljana d.o.o., FIVIA d.o.o., Utež d.o.o., MAKROMIKRO SKUPINA d.o.o., Klinika Omnia d.o.o., Natcosmetics, Butters.si

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × four =

Stran postavil in vzdržuje Madbox