24. aprila se je odvil prvi virtualni Sredozemski Forum, ki ga je organiziral Mediteranski solidarnostni observatorij, katerega član je tudi naš distrikt. MSO združuje Lionse z južne in severne strani obale Sredozemskega morja. MSO sicer vsako leto, skupaj z organizacijskim odborom ene od držav članic MSO, organizira Mediteransko konferenco Lions, ki je tudi v delovnem koledarju mednarodnih predsednikov LCI in se slednji konference tudi redno udeležujejo. MSO v tem mandatu vodi koordinator PDG Ali Habour.

Ker je epidemija lansko leto preprečila organizacijo mediteranske konference v Genovi, se je koordinacijski odbor MSO, na pobudo slovenskega člana odbora in prejšnjega MSO koordinatorja PDG Dorijana Maršiča odločil, da skupaj z italijanskimi lionsi iz Genove, organizira virtualni LIONS SREDOZEMSKI FORUM z naslovom TRAJNOSTNI RAZVOJ ZA SREDOZEMLJE. Slednji se je prvič odvijal na kanalih You Tube.

Konferenco so s pozdravnimi nagovori pospremili mednarodni predsednik Jung-Yui Choi, predsednica LCIF Gudrun Yingvadottir ter mednarodna direktorica Nicol Miguel-Belaud. Foruma se je udeležil tudi guverner Danilo Tomšič in drugi slovenski lioni.

Forum je postregel z mnogimi zanimivostmi. Poleg lionsitičnih tem (GAT, LCIF, LEO), sta bila organizirana dva panela predavanj in sicer na temo kulture in ekologije, in sicer:

1. Panel: Kulturne infrastrukture za mlade v Sredozemlju, ki ga je vodil PDG Dorijan Maršič, član organizacijskega odbora foruma.

2. Panel: Klimatske spremembe in zdravje v Sredozemlju, kjer je s svojim predavanjem z naslovom Meritve vplivov črnega ogljika na podnebje, naša PDG Nadja Pahor opozorila na to, kaj lahko lionsi storimo za spodbujanje zmanjšanja onesnaževanja s črnim ogljikom.

V zadnjem delu foruma so bili prvič predstavljeni predlogi skupnih aktivnosti in humanitarnih projektov sredozemskih lionsov. Iniciativo skupnih projektov MSO je začel prav PDG Dorijan Maršič v času njegovega vodenja MSO v obdobju 2017-2018, s sprejetjem pravil o humanitarni dejavnosti MSO na mediteranski konferenci v Antaliji.

Predlagani projekti za naslednje obdobje so:

1. LEO-LIONS projekt: Spremenimo način razmišljanja in delovanja

2. Dan čiščenja obale

3. Lions za »stoma-care«

4. Lionsi proti plastiki v Sredozemlju – projekt Plastic-free

5. Mladi za Sredozemlje: varovanje okolja in trajnostni razvoj

6. Poletna šola za mlade za zaščito Sredozemlja

Spremljanje izvajanja in razvoja skupnih projektov nadzirata dva koordinatorja, ki jih je imenoval upravni odbor MSO. Posnetek foruma si lahko ogledate v treh jezikih (angleščini, francoščini in italijanščini) na You Tube kanalu foruma ter na Facebook strani MSO.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

16 + five =

Stran postavil in vzdržuje Madbox