V četrtek, 27. maja 2021 se je guverner Danilo Tomšič udeležil sprejema pri predsedniku države Borutu Pahorju v zahvalo za aktivno podporo Lions Slovenija pri vključevanju jezika gluhoslepih v ustavo Republike Slovenije.” Dogodka se je udeležil skupaj s člani Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN.

Slovenija bo prva država v Evropski uniji, ki bo v svojo ustavo vpisala pravico do uporabe jezika gluhoslepih, in peta država (poleg Avstrije, Finske, Madžarske in Portugalske), ki bo v ustavo vpisala pravico do uporabe znakovnega jezika.

slepogluhi na obisku v predsedniški palači. Po dva se pogovarjajo z rokami
Guverner Lions Slovenija Danilo Tomšič na sprejemu pri predsedniku Borutu Pahorju skupaj z gluhoslepimi na temo vpisa pravic gluhoslepih v ustavo RS.

Predsednik Pahor je ob tem poudaril »Lahko smo boljši, bolj plemeniti in bolj vključujoči. To je duh slovenske ustave.«. Sprejema sta se udeležila tudi Jožica Atelšek, članica združenja in prva slovenska gluhoslepa pisateljica, in pisatelj Štefan Kardoš – predstavila sta njun roman »Plastenje s(r)amot«, ki je izšel pred kratkim in pripoveduje o prvi gluhoslepi pisateljici pri nas, njeni težki življenjski zgodbi in uresničitvi dolgoletnih sanj.

Po besedah predsednika Pahorja gre za velik, prelomen korak v tisto smer, o kateri so o naši skupni prihodnosti razmišljali tudi pisci slovenske ustave. Prav na predvečer praznika ustanovitve naše države, tako predsednik republike, dobivamo sporočilo optimizma in poguma ljudi, ki so dolga desetletja verjeli, da je vendarle mogoče, da smo bolj enakovredni, enakopravni in imamo enake možnosti. Predvsem pa, da to ni nemogoče.

Člani združenja DLAN z dr. Simono Gerenčer, pionirko dela z osebami z gluhoslepoto na Slovenskem, so v Predsedniški palači predstavili pot, ki so jo prehodili od začetka rabe svojega jezika, jezika gluhoslepih, do danes, ko smo tik pred tem, da se z ustavo RS zagotovi svobodna uporaba in razvoj jezika gluhoslepih in slovenskega znakovnega jezika. S tem bo država priznala gluhoslepoto kot samostojno invalidnost in ljudi z gluhoslepoto kot samostojno skupino invalidov z lastno skupnostjo, kulturo, jezikom in organizacijo.  Dr. Simona Gerenčar se je v svojem nagovoru za vso ponujeno pomoč in podporo posebej zahvalila tudi lionkam in lionom, na čelu z guvernerjem, mag. Danilom Tomšičem.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Stran postavil in vzdržuje Madbox