Na osnovi dogovora na zadnji seji kabineta guvernerja je pooblaščenka guvernerja za Last Aid, Cvetka Sreš, 15. marca preko spletnega srečanja izvedla predstavitev projekta LAST AID, ki se lahko po želji izvede tudi za člane Lions klubov.

Lasta Aid je projekt, ki ga izvaja Inštitut za paliativno in medicinsko oskrbo Univerze v Mariboru, Zveza Lions klubov Slovenije pa je v letu 2019 projekt podprla.

Sodelovanje Lions klubov naj bi pomagalo širiti znanja o možnostih in pomenu pomoči nemočnim, neozdravljivo bolnim in svojcem. V Sloveniji je po ocenah inštituta letno 100.000 posameznikov, ki se srečujejo z osebami, ki potrebujejo pomoč, oskrbo ali le preprosto nekoga, ki jim pomaga skozi najtežje obdobje življenja.

Predstavitev projekta – delavnice sta izvedli:

prim.doc. dr. Erika Zelko dr. med. in

doc. dr. Nevenka Krčevski Škvarč, dr. med.

Delavnica traja 3 ure in je sestavljena iz 4 modulov:

1. modul: Smrt je del življenja poskuša udeležencem predstaviti proces umiranja kot del fizioloških sprememb, ki se dogajajo v zadnjem življenjskem obdobju.

2. modul: Načrtovanje in odločanje, ki govori o pomenu spoštovanja bolnikovih želja in pravočasnem odločanju ter skupnem načrtovanju v zadnjem življenjskem obdobju.

3. modul: Lajšanje trpljenja, ki je najbolj praktično naravnan. V njem udeleženci dobijo osnovne informacije o lajšanju simptomov, predvsem pa praktične nasvete, ki jih lahko izvajajo ob bolniku tudi sami, ne glede na to, ali so ali niso zdravstveni delavci.

4. modul: ima poudarek na zadnjem slovesu in običajih, ki ga spremljajo.

Delavnico je že možno izvesti tudi za gluhe in naglušne, Lioni pa imamo izziv, da sodelujemo pri pripravi delavnice za slepe in slabovidne.

Tečaje – delavnice je možno izvesti tudi po klubih, v kolikor bi bil za to interes. Na delavnico je možno povabiti tudi svojce in prijatelje. Maksimalno število udeležencev v delavnici je 12.

Tema delavnice morda res ni zelo vabljiva, pa vendar je po besedah guvernerja Lions Slovenija, Danila Tomšiča vsebina za vse POUČNA in KORISTNA!

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

20 − 4 =

Stran postavil in vzdržuje Madbox