4. marca smo izvedli uspešno spletno izobraževanje na temo medgeneracijskega sodelovanja.

Ugotovili smo, da je vloga prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja, ob spremenjenih demografskih razmerah, še kako pomembna.  Posebej prepoznana je potreba po pomoči starejšim, ki bodo po napovedih EUROSTATA do leta 2030 v Sloveniji predstavljali že 25% populacije. Naša pozornost je bila usmerjena na ciljno skupino starejših, ki je v največji meri izpostavljena tveganju revščine, socialne izključenosti in osamljenosti, ki je najbolj izrazita pri starejših brez svojcev ali brez ustrezne socialne mreže.

Ob  spremenjenem razmerju med generacijami vse večji pomen dobiva medgeneracijska solidarnost, sodelovanje in pomoč med različnimi generacijami ter zavedanje, da smo kot družba lahko uspešni samo, če si pomagamo: tako znotraj družine, z med sosesko pomočjo, s pomočjo prostovoljcev.

Medgeneracijsko sodelovanje pomembno vpliva na razumevanje potreb različnih generacij, medsebojno upoštevanje ter spoštovanje, kar nam zagotavlja, da lahko živimo v sožitju. Pomembno pa vpliva tudi na medgeneracijsko učenje, izmenjavo izkušenj ter na pridobivanje novih kompetenc.

Prostovoljstvo lahko v največji možni meri spodbuja vrednote medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti med generacijami ter omogoča aktivno sodelovanje pri reševanju družbenih problemov.

za več informacij o aktivnostih na temo medgeneracijskega sodelovanja vam je na voljo Janja Romih, pooblaščenka guvernerja.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

5 × 1 =

Stran postavil in vzdržuje Madbox