Letošnje leto je tudi natečaj Plakat miru zaznamovala korona, saj je imelo veliko klubov oz. mentorjev težave z zaključevanjem že začetih Plakatov, ker otroci niso smeli v šole. Le nekaj šolam oz. mentorjem je namreč uspelo dela zaključiti pred zaprtjem šol.  Na letošnjem 33. (na svetovnem nivoju) natečaju z naslovom »Peace through service« – Prispevam k miru je tako sodelovalo 23 Lions Klubov, učenci iz 49 osnovnih šol so uspeli narisati  75 likovnih del. 

Skladno s pravili natečaja je tričlanska komisija izbrala 25 finalistov, prvouvršena pa je bila Stela Fister, učenka Osnovne šole Prežihov Voranc, ki se je natečaja udeležila pod pokroviteljstvom Lions kluba Ljubljana Omnia. Njen izdelek je bil v imenu Lions Slovenija poslan na globalni natečaj Peace Poster Contest na Lions Clubs International. 

Slovenska zmagovalka natečaja Plakat miru 20/21: Stela Fister, OŠ Prežihov Voranc Ljubljana

Na 2. mesto se je uvrstila Darina Balaguta, Osnovna šola Dante Aligheri, pod pokroviteljstvom Lions kluba Izola Isola, na 3. mesto pa Lejla Vita Rihtaršič, Osnovna šola Poljane, pod pokroviteljstvom Lions kluba Škofja Loka. Seznam vseh finalistov in pregled njihovi del je na voljo v priponki.

Čestitke za ustvarjalnost in zahvala za vztrajnost gredo prav vsem učenkam in učencem, ki so letos prispevali svoja dela. Posebna zahvala vsem mentorjem in klubskim koordinatorjem ter komisiji za izbor Plakata Miru, ki je imela letos zaradi koronskih razmer dvojno delo. Če bodo razmere dopuščale, bomo v drugi polovici pomladi pripravili zaključno razstavo in druženje finalistov natečaja.

Komisijo za izbor plakata miru so sestavljali trije člani: 

Mag. Martina Lesar Kikelj je vodja Restavratorskega centra Zavoda za varstvo kulturne dediščine; Diplomirala je na Oddelku za likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani ; magistra restavratorstva-konservatorstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani 

Mag. Nik Anikis Skušek je slikar – ima zaključen magisterij iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje; v Firencah je končal Angel Academy kjer so ga mojstri slikarji popeljali skozi zahteven risarski in slikarski program. Njegova dela so bila razstavljena v  zgodovinskem Salmagundijevem Clubu v New Yorku, Muzeju Evropske Moderne Umetnosti v Barceloni, Londonu, Pragi, Ljubljani. Mariboru in Miamiju. Njegova največja slika ”Ponovno prebujenje človeštva” je bila predstavljena v vodilni reviji za klasični realizem Fine Art Connoisseur Magazine. Ta slika je prejela kar štiri mednarodne nagrade, dve ameriški in dve italijanski.Sedaj deluje iz Slovenije v svet, predaja znanje v Narodni Galeriji v Ljubljani.Povezava do umetniških del: https://www.anikis.com/artwork; Povezava do poletne slikarske delavnice: https://www.anikis.com/; Video predstavitev poletne slikarske delavnice: https://youtu.be/dB7Ea98JRKQ

Gorazd Rogelj: grafični oblikovalec, dipl. slikar. Z lastnim oblikovalskim studiem Picto.design za globalna in lokalna podjetja ter njihove blagovne znamke ustvarja vizualne podobe, marketinške materiale ter različne publikacije. V raziskovanju vizualnosti je aktivno delovanje na področju grafičnega oblikovanja združil s študijem slikarstva, s čimer med sabo uspešno prepleta izkušnje iz obeh svetov – iz sveta umetnosti ter komercialnih vizualnih komunikacij.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

two + 8 =

Stran postavil in vzdržuje Madbox