Bistriški Lionsi s Sladko Ano začeli vseslovensko akcijo o Sladkorni bolezni

Lions klub slovenska Bistrica, ki dobrodelno deluje že 12. leto, je z izdajo knjižice Sladka Ana pričel s vseslovensko akcijo ozaveščanja o sladkorni bolezni. Predsednica Lions kluba Vesna Štitić jo je prevedla iz hrvaščine in jo predstavila na novinarski konferenci medijem: »Gre za resnično zgodbo punčke Ane, ki zboli za neozdravljivo boleznijo Diabetes in se na različne načine sooča z boleznijo.« S knjigo želijo Bistriški Lioni ozaveščat o sladkorni bolezni predvsem otroke od 4 do 15 let po vrtcih in osnovnih šolah. Osnovna šola Pohorskega odreda Slovenska Bistrica je bila prva v vrsti osnovnih šol v občini. »Naš cilj so vse šole v naši in sosednjih občinah ter postopoma celotna Slovenije,« je poudarila Štitićeva.

Priznana pediatrinja dr. Maja Kavalar, sicer članica Lions kluba Maribor Zarja, je ocenila knjižico kot izjemno pridobitev za družbo: »Moramo se zavedati, ko zboli otrok, zboli celotna družina. Pri neozdravljivih boleznih gre najprej za šok, potem sledi soočenje z drugačnim načinom življenja. Ravno zato so vrtci in šole za razvoj takšnega vrstnika izjemno pomembni.«

Izdajo knjige sta podprli tudi obe zvezi, Lions in Leo Slovenija ter posebej še 6 Lions klubov iz cele Slovenije. Z ozaveščanjem o sladkorni bolezni Bistriški Lioni sledijo tudi globalnemu cilju organizacije Lions Clubs International, ki Diabetes postavlja med prioritete.

To pa ni edina akcija, ki so jo Bistriški Lioni predstavili na novinarski konferenci. Lanskoletni predsednik Peter Tič je izpostavil, da so v preteklem letu izvedli številke dobrodelne aktivnosti: »Plačali smo terapije in posebna obuvala dvema mladostnikoma, pomagali so odraslim s posebnimi potrebami in pokrili štipendije eni punci. Organizirali smo dobrodelno Miklavževanje in Palačinkijado na trgu Slovenska Bistrica.«  Sam predsednik je ob zaprtju gostiln zaradi Covid 19 doniral več kot pol tone hrane Domu za starostnike Slovenska Bistrica: »Žal se je zgodilo zaprtje naših gostiln, ostalo nam je veliko hrane, s katero smo potem polepšali dni starostnikom.« Bistriški Lioni so sicer drugi največji klub od 59 Lions klubov v Sloveniji, sprva so pomagali predvsem slepim in slabovidnim, nato pa so svoje aktivnosti razširili na potrebe v lokalnem okolju.

Letos, ko Slovenski Lioni praznumo 30 let obstoja, se tudi Bistriški lioni zaradi stanja Covid 19 soočajo z različnimi izzivi, kako pomagati. Tako že planirajo novo akcijo v novembru Vroči kostanji, s katero bi zbrali sredstva in jih v celoti donirali mladim. Štitićeva je ob tem izpostavila: »Imamo veliko prošenj za pomoč in trudili se bomo, da pomagamo tistim, ki v našem lokalnem okolju najbolj potrebujejo pomoč.«

Predsednica LK Slovenska Bistrica Vesna Stićič in ravnateljica Tatjana Pufič

Z nami so bili številni mediji, z vami delimo pokrivanje Radia Štajerski val

Želimo vam veliko veselja ob prebiranju knjige.
Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox