24. marca 2018 smo se devetič zapored zbrali člani Prvega italijansko-slovenskega odbora Lions klubov brez meja. Tokratno srečanje je potekalo v Čedadu v Italiji v organizaciji LC Cividale del Friuli-Manzano. Čedad je majhno mestece z bogato zgodovino že iz časov železne dobe. Mesto je od leta 2011 uvrščeno na seznam Unescove kulturne dediščine.

Sto udeležencev si je pod vodstvom lokalnih vodičev ogledalo najbolj značilne mestne znamenitosti. Obiskali smo Arheološki in Krščanski muzeja ter Langobardski tempelj. Arheološki muzej se lahko pohvali z največjo in najpomembnejšo zbirko predmetov iz časov Langobardov. Sprehodili smo se čez Hudičev most in začutili utrip preteklosti s hojo po ozkih ulicah starega mestnega jedra.

Srečanje smo nadaljevali v avli Arheološkega muzeja, kjer so zbrane nagovorili predstavniki Lions distriktov Slovenije in Italije ter lokalnih oblasti. Iz distrikta 129 so se srečanja udeležili guverner Marko Gospodjinački, druga vice guvernerka Nadja Pahor Bizjak, conski predsednik Radovan Pušnar, predsedniki in člani klubov Dobrovo, Idrija, Kobarid, Nova Gorica, Vogrsko in Zemono. Iz distrikta 108Ta2 Italija pa drugi vice guverner Giorgio Sardot, regijski predsednik Dario Angiolini ter predsedniki in člani klubov Gradisca-Cormons, Gorizia Host, Gorizia Maria Theresia, Monfalcone, Cevignano-Palmanova-Aquilea in Cividale-Manzano. Ob izteku praznovanja stoletnice Linos Clubs International so organizatorji v zameno za dobrodelne prispevke zamenjevali posebno polnitev vrhunskega vina s priložnostno etiketo. Zbrana sredstva bodo kot vsa leta namenjena LCI fundaciji za cepljenje otrok proti ošpicam.

Vodilo odbora je predvsem udejanjanje cilja »Ustvarjati krepiti duha sporazumevanja med ljudmi vsega sveta«. Na srečanjih spoznavamo zgodovinske, kulturne, naravne in druge posebnosti sosednje države, predvsem pa se člani osebno srečujemo, tkemo in negujemo poznanstva, ki z leti pogosto preraščajo v prava prijateljstva. Na svidenje naslednje leto v Sloveniji.

Kategorije: Novice