Ne spreglejte: Da bela palica ne nujno stigmatizira, lahko razberemo v prispevku Rada grem v New York. V tem članku gospa opiše izkušnjo, kako je doživljala različne dele mesta in to tako, da boste imeli občutek, da se nahajate prav tam. Ni manj zanimivi pa niso konkretni opisi, kako se ji je obrestovala uporaba bele palice v času tega potovanja. Naj vam prišepnem primer: na enem letališču so jo presenetili s tem, da so jo obravnavali po postopku za diplomate tujih držav.

Za vzgled: Ali je lahko slikar človek, ki je po diagnozi slep (z ostankom vida pod 5%). Gospa je po upokojitvi zaradi hude izgube vida, začela udejanjati svoje želje iz otroštva, da bi slikala. Potrebovala je veliko časa in truda, da se je naučila slikati. Nič manj pa za to, da si je upala povedati na glas, da praktično nič ne vidi. Če hočete spoznati, kako človek, ki vidi manj kot 5%, deluje kot slikar, preberite njen avtoportret.

Strokovno: do kakšnih učnih težav lahko privede težava z vidom, ki pa ni tako huda, da bi bila enostavno prepoznavna. Neredko se dogaja, da si starši in učitelji razlagajo učne težave pri otroku kot nezrelost, lenobo ali kakšno drugo vrsto osebnih lastnosti, čeprav gre za problem vida. Priporočamo branje članka, če želite več vedeti, kako se to dogaja in kako se lahko to rešuje. Piše strokovnjakinja optometrist.

Obvezno branje: IRIS je novo ime za nekdanji Zavod za slepo in slabovidno mladino Ljubljana. V prispevku pravijo, da je sprememba predvsem v imenu, da pa je to hkrati začetek sprememb tudi na drugih področjih in delovanju. Kaj konkretno imajo v mislih, si lahko preberete v rubriki oglasna deska. Vredno branja.

V rubriki Integracija je opisano delovanje Združenja prijateljev slepih Slovenije. Iz njega veje pomembno sporočilo: ni nam treba čakati, da nam kdo pomaga, da nas organizira. Namesto tega lahko zavihamo rokave ter se sami organiziramo in to na način, kot nam najbolj ustreza. Drugače povedano, aktivnost lahko zamenja jamranje.

Rubrika Novosti iz invalidskega varstva bo tokrat zanimiva za tiste, ki morda so ali še bodo sami ali njihovi svojci potrebovali nekatere oblike socialne pomoči. Do sedaj je med temi bil strah in trepet mehanizem imenovan “plomba »na premoženje«, kar je pomenilo, da si bo država imetje prejemnika pomoči po njegovi smrti poračunala. Z novo novelo ta mehanizem odpravljajo.

Tehnološki navdušenci nujno preberite rubriko Pametni telefoni, v katerem je odlično predstavljena pametna ura Apple watch, ki je verjetno edina tovrstna naprava na svetu, ki je povsem dostopna tudi za ljudi z okvaro vida. Celo za tiste, ki nimajo čisto nič vida. Neverjetno, da pri razvoju izdelka za splošno uporabo, razmišljajo tudi o ljudeh z okvaro vida. Si lahko predstavljate, da lahko le z drsenjem prsta po uri, preberete elektronsko pošto, vremensko napoved, uporabljate telefon, kalkulator in vse drugo, kar omogočajo tako imenovane pametne ure.

 

Tukaj si lahko dol-shranite novo številko revije v PDF obliki: RIKOSS 2017 / 1

Tukaj pa dobite novo številko v zvočni obliki: RIKOSS 2017 / 1

 

 

 

  • na tej povezavi je kratko navodilo za uporabnike bralnikov zaslona (screean reader), kako brati Rikoss v PDF formatu.

 

  

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox