Na vladnem posvetu je Lorena Hus uspešno predstavila projekt Donirana hrana predstavnikom državnih in lokalnih inštitucij, predelovalne in živilske industrije, trgovskih verig, komunalnih gospodarstev in raziskovalnih inštitucij ter humanitarnih asociacij. 

Dobrodelni projekt Donirana hrana (v začetku poimenovan Viški hrane) je bil pionirski na tem področju oziroma prvi, ki je omogočal pobiranje odvečne hrane iz trgovin in darovanje le-te pomoči potrebnim. Idejni začetki so se porodili mariborskim lionkam, prvo pobiranje pa so začele izvajati celjske lionke. Projekt se je pospešeno širil in tako danes obsega dnevno že 66 trgovin in temelji izključno na prostovoljnem delu. Lionsi smo v sodelovanju z nekaterimi drugimi humanitarnimi organizacijami samo v lanskem letu prevzeli od trgovcev in predali uporabnikom okoli 200 t hrane, ki bi sicer bila zavržena. Upravičeno smo lahko ponosni na dobrodelni projekt,ki je tudi na posvetu požel veliko pohval in zanimanja. Lions zvezi Slovenije pa dal dodatno potrditev in zagon za novo širitev projekta.  

Glavni namen posveta je bil sicer odgovoriti na naslednja vprašanja: Katere podatke imamo in kako so dobri, kako dobro poznamo vzroke za nastajanje odpadne hrane v gospodarstvu in gospodinjstvih, kaj moramo postoriti za zmanjševanje nastajanja zavržene hrane ter spregovoriti o ovirah in predlogih za ukrepanje na tem področju. Lorena Hus je v imenu Zveze opozorila na možnost davčne olajšave pri donirani hrani in pozvala pristojne k rešitvi tega problema. 

 

Posnetki posveta so na voljo TUKAJ.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox