Zaradi njene veličine, predvsem pa poslanstva, smo tudi slovenski Lions-i skrben in tankočuten spremljevalec življenjskih potreb, stisk, nuje in pomoči. Prizadevamo si biti tam, kjer nas pričakujejo. Zato smo v klubih in v Zvezi Lions klubov Slovenije pričeli tudi z obeleževanjem 100-letnice lionizma v svetu.

To jesen so mnogi klubi izvedli raznolike dobrodelne prireditve in akcije, pohode, koncerte, dražbe, dobrodelne prodaje, zbiranje in doniranje hrane, oblačil in obutve. Mnoge so namenjene predvsem lokalnim potrebam. Tistim,  v katerih  okolju imajo naši klubi domicil in so jim potrebe bolj poznane. Predvsem mlajšim slepim in slabovidnim, invalidom, ali drugače ogrožanim. Ob 95-letnici  Zveze slepih in slabovidnih Slovenije je njen predsednik dejal, da ima njihova zveza Lions klube skorajda za svoje. Tako tesna je ta povezanost.

Letošnja jesen, pa nam je naložila novo nalogo in skrb. Pojav, ki ga nismo pričakovali in nas je kot celotno Evropo presenetil. Deset tisoči beguncev in migrantov.

V zvezi smo sorazmerno dobro ocenili našo vlogo in sposobnost vključevanja v reševanje te nepoznane problematike. Ocenili smo, da smo v klubih sposobni zbirati finančna sredstva, hrano, oblačila in se vključiti v delo drugih organizacij, kot so Rdeči križ, Karitas, Slovenska filantropija, ki so predvsem logistično primerno organizirani. Predvsem pa uskladiti aktivnosti z državnimi institucijami, kot je Republiški štab civilne zaščite, ki so za takšna opravila usposobljeni in pristojni. Vedeli smo, da v takšnih primerih lahko še tako dober namen in prostovoljstvo povzroči številne težave, anarhijo, diskriminacijo med prejemniki pomoči. Kakršna koli evforija ima lahko samo nasproten učinek. Finančna sredstva zbrana na nivoju zveze smo usmerili neposredno klubom, ki na terenu usklajujejo potrebe in nabavijo potrebna sredstva, predvsem, vodo, mleko, higijenske pripomočke ipd. Zbrana oblačila in obutev smo razdelili s pomočjo Rdečega križa in Karitasa. Nekateri člani in članice pa so se tudi neposredno vključili v delo v zbirnih in sprejemnih centrih.

Lioni smo tam, kjer je potreba in tam, kjer nas pričakujejo. In pomoč kliče vsak dan bolj. Naši klubi so po svoji prisotnost že zdavnaj prepoznavni. Ob tem pa tečejo nemoteno tudi tradicionalne aktivnosti in usposabljanje članstva. Članice in člane v 55 Lions  in  21 Leo klubih v Sloveniji, združuje prijateljstvo, ki vidi cilj v pomaganju.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox