Od leta 1985 pa do danes je namreč pojavnost sladkorne bolezni narasla kar za deset krat. Zaradidanašnjega načina življenja, predvsem neprimernega  prehranjevanja in izostanka telesnih aktivnosti ljudi, je ima diabetes že kar značilnosti epidemije na svetovnem nivoju. Predvsem nas lahko pri tem skrbi širjenje debelosti in prekomerne telesne teže pri otrocih in mladostnikih. Za preprečevanje sladkorne bolezni so nuno potrebne dobre informacije in izobraževalne vsebine, ki prebivalstvo ozaveščajo o pomenu pravilnega načina prehranjevanja in redne telesne aktivnosti. Komplikacije, ki jih s seboj prinaša diabetes lahko tudi preprečimo. Zato je potrebno dovolj zgodnje odkrivanje in ustrezno zdravljenje. Guverner slovenskih lionov Jurij Šarman je v ta namen pozval Lions klube v Sloveniji, naj svoje projekte usmerijo v ozaveščanje o diabetesu in pomoč sladkornim bolnikom.

Trenutno je okrog 300 milijonov zbolelih za diabetesom, do leta 2030 pa bo predvidoma zbolelo še dodatnih 100 milijonov ljudi. Diabetes tipa 2  prizadene kar 8,5 odstotkov odrasle populacije, ki pa se v starostni skupini nad 65-70 let poveča za kar 15-20 odstotkov. Vendar se danes z diabetesom tipa 2 soočamo tudi pri mladih ljudeh in otrocih, predvsem tistih s prekomerno težo. Diabetes povečuje tveganje za srčni napad in okvare ožilja spodnjih okončin. Je prvi vzrok slepote v populaciji med 20 in 74 let starosti in amputacije spodnjih okončin. Je pomemben vzrok odpovedi ledvic in s tem odvisnosti pacientov od dialize. S seboj prinaša tudi kronične zaplete, veliko stopnjo invalidnosti in je eden izmed najbolj pomembnih vzrokov za odpoved ledvic, zaradi katere bolniki ne bi preživeli brez dialize.

Gestacijski diabetes se pojavi med nosečnostjo pri 6 odstotkih nosečnic in praviloma izgine po porodu. Ženske z diabetesom imajo tudi večje možnosti, da rodijo otroka z prirojeno nepravilnostjo. Vzroki za sladkorno bolezen so lahko tudi genetska predispozicija, vnetje trebušne slinavke, rak trebušne slinavke, operacije trebušne slinavke, endokrine bolezni, itd. Zaradi visoke stopnje invalidnosti bolezen povzroča tud visoke stroške. Ima velik vpliv na kakovost življenja vsakega obolelega posameznika.

Zato so nujno potrebne dobre informacije, izobraževalne vsebine, pravilen način prehranjevanja in kakovost življenje. Slovenski lioni bomo temu pripomogli po najboljših močeh. 

Spremljajte naše aktivnosti na spletni strani  in Facebook Facebook  ter Twitter profilu @lionsslovenija. Za informacije o delovanju slovenske Zveze Lions klubov, se lahko obrnete tudi na Majo Krušič Šega pooblaščenko guvernerja za odnose z javnostmi na maja.krusic.sega@gmail.com ali na 051 367 733.

Aktivnosti Mednarodno združenje Lions klubov (LCI) v boju proti diabetesu lahko spremljate tukaj

 

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox