IDEJNI ZAČETKI  IN RAZVOJ PROJEKTA VIŠKI HRANE

Idejni začetki projekta Viški hrane segajo v leto 2011, ko sta se članici Lions kluba Maribor Zarja Tina Podgornik in Pavla Mlinarič povezali v ideji o racionalnejši porabi hrane in odnosu do nje ter problem izpostavila tudi v uradu takratnega predsednika države dr. Danila Türka. A šele nastop socialne krize in soočanja slovenskih lionov s stiskami lačnih otrok so privedli do konkretnih dejanj.

V okviru Zveze lions klubov, distrikt 129, Slovenija, je v lionističnem letu 2012/2013 pod vodstvom guvernerja Zorana Vodopije nastal projekt »Viški hrane«. Gonilni sili na distriktu sta bila liona Lorena Hus in Zdene Podlesnik. Prevzem in prevoz viškov hrane se je pričel najprej poskusno odvijati v Celju s pomočjo prvega donatorja trgovske družbe Mercator.

V mesecu oktobru 2013 so članice Lions kluba Maribor Zarja pričele s prevzemi in prevozi hrane tudi v Mariboru, prav tako z donatorjem Mercator. Članici Valentina Plemenita in Brigita Gajzer Pliberšek sta uspešno vzpostavili pogoje za pričetek izvajanja projekta. Ob sodelovanju članov Lions kluba Maribor in Lions kluba Maribor Piramida  se je tako vsakodnevno prevzemalo hrano in jo predajalo v zavetišče za brezdomce, za razdelitev te hrane pa je ustrezno oskrbel CSD, kateremu so se z mesecem majem 2014 v izvajanje predali tudi večerni prevzemi in prevozi hrane.

šIRJENJE PROJEKTA

Danes lions klubi izvajajo projekt »Viški hrane« tudi po drugih slovenskih  mestih  in s še enim donatorjem – trgovsko družbo TUŠ. Mariborski lioni ostajajo zvesti projektu  »Viški hrane» kot njegovi pobudniki, nosilci in podporniki.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox