Razpis je bil pripravljen na pobudo letošnje guvernerkine pooblaščenke za lokalne in kulturne dejavnosti Sande Lah Kravanja, lanske predsednice LK Soča Kobarid. Zasnovan je bil kot različica globalne izvedbe LCI natečaja za otroke z motnjami vida in je potekal izključno na prostovoljni osnovi ter pod častnim pokroviteljstvom guvernerke Alenke Marter. Mentorje-profesorje slovenščine in dijake smo povabili k razmišljanju o prostovoljstvu, pravičnejšem svetu in naši skupni boljši prihodnosti. Sledili smo letošnjemu mednarodnemu naslovu izbranemu za učence z motnjami vida  »Our World, our Future« oziroma »Naš svet, naša prihodnost«, z zahtevnejšo dolžino eseja za dijake na 1000 znakov.

Cilji projekta so bili: spodbujanje mladih k razmišljanju o prostovoljstvu in dobrodelnosti v lionizmu; širjenje pozitivne podobe lionizma in medgeneracijsko sodelovanje, spoznavanje in razširitev obzorij kreativni mladini, ki v težjih časih težko odpotuje na počitnice.

Sodelovanje na razpisu je bilo možno le s povabilom slovenskih lions klubov združenih v Distrikt 129 Slovenija preko predsednikov klubov ali klubskih pooblaščencev. Odziv lions klubov na povabilo je bil dober, saj je na našo pobudo ob predstavitvah teme in lionizma sodelovalo vsaj 250 dijakov na gimnazijah v Ljubljani, Kranju in Litiji. Od lions klubov se je odlično izkazal LK Bled Golf s predsednikom Markom Gospodjinačkim in  neutrudno pooblaščenko Karmen Vidmar, ki pokriva področja plakat miru, esej in mednarodno izmenjavo. Sodelovanje dijakov in mentorjev je bilo prostovoljno, mentorjem bodo predane zahvale in simbolične nagrade za sodelovanje. Trem izbranim sodelujočim avtorjem je bila omogočena prijava na mladinskih lions taborih po lastnem izboru v tujini. Prijava na mladinske tabore je bila možna izključno na predlog lokalnega lions kluba in je tudi v distriktu potekala le preko pooblaščenca za izmenjavo mladih Primoža Stošickega, ki je posredoval aktualni nabor taborov za leto 2014.

Mladim piscem želimo uspešno izbiro mednarodnega tabora ter veliko lepih poletnih doživetij. Morda pa se bodo na osnovi teh izkušenj pridružili prostovoljstvu v vrstah Leotov in kasneje Lionov. V nadaljevanju pa vam ponujamo v branje tri izbrane eseje dijakov, ki so nas prepričali s svojim razmišljanjem o mladih v prostovoljstvu:

  1. 1.       Žan Černoša, Gimnazija Franceta Prešerna Kranj
  2. 2.       Ambrož Pivk, Gimnazija Kranj
  3. 3.       Tinkara Tihelj, Gimnazija Jožeta Plečnika Ljubljana  
Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox