Dvorana trzinske knjižnice je bila polna do zadnjega kotička in večer, ki ga je povezovala naša članica Cveta Zalokar – Oražem, je ogrel dušo in napolnil srca številnih lionsov in drugih obiskovalcev dogodka.
Knjiga Rak na duši se začne s pretresljivo zgodbo male begunke iz Bosne, Snežane, ki ji je vrsta srečnih naključij in materina neizmerna volja in želja, da bi hči preživela, zares ohranila življenje. Sredi vojne vihre in v popolni revščini. Bila je med najmlajšimi osebami, ki so ji transplantirali jetra, Nela pa je poleg svojega kirurškega znanja družini odstopila tudi svoje stanovanje, predvsem pa vsem podarila ljubezen, skrb in tolažbo.  Tako kot še več stotinam drugim bolnikom, predvsem v času vojne vihre na tleh bivše Jugoslavije, pa tudi vse kasnejše obdobje. Zato je bila kot mednarodno znana humanitarna delavka tudi odlikovana s strani hrvaške države. Med njene najbolj znane paciente sodita tudi slikar Dalibor Jelavić in pevec Arsen Dedić.

Dr. Nela Sršen je svojo knjigo predstavila kot zbir zgodb številnih pacientov, ki so se srečale z njeno zgodbo bolnice. Prepričana je, da ljudi, ki prihajajo k njej na zdravljenje, še posebej razume, saj je tudi sama prehodila podobno pot,  bila bolnica v tujini, osamljena in prestrašena,  s skrbmi, kako plačati operacijo, na robu smrti in z doživetjem neverjetnih in nerazumljivih stanj. Poistovetenje s tujimi bolečinami jo je pripeljalo do osvoboditve lastne bolečina, ki ji je razžirala dušo in telo. Tako kot se dogaja vsakemu bolniku.

Dr. Sršenova sicer sodi v sistem tako imenovanega konvencionalnega zdravljenja, a je že kmalu spoznala, da znotraj tega ne bo našla vseh odgovorov, še posebej za onkološke bolezni. Veliko je potovala, po Nepalu, Indiji, Južni Ameriki in spoznavala tudi drugačne načine zdravljenja in pristopa do bolnikov. Bolezen je začele povezovati z značajskimi potezami bolnikov, z njihovo preteklostjo, problemi, ki jih tarejo. Večina bolnikov bi najraje ob soočenju z diagnozo vse upe in rešitve položila v roke zdravnika. A žal tu ni vseh odgovorov. Gostja večera je trdno prepričana, da je edino zdravilo v rokah pacienta samega, ki mora v sebi poiskati odgovore, spoznati samega sebe, se znati poslušati in razviti notranjo moč samoozdravitve. Zdravnik je le pomočnik na tej poti, zaupnik, ki ponudi in bolnika seznani z vsemu možnostmi.

Lionsi so se po predstavitvi knjige in pogovoru z rd. Sršenovo srečali še na večerji.

Karolina Vrtačnik
Cveta Zalokar – Oražem

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox