(Fotografija: mko.gov.si)

Različni Lions klubi Slovenije namreč izvajajo v sodelovanju z Mercatorjem projekt Viški hrane, s katerim hrana, namesto da konča med biološkimi odpadki, pride do ljudi. V Mariboru, Celju in Trbovljah Lioni vsak dan po zaprtju trgovin prevzamejo hrano in jo nato s svojimi avtomobili, na svoje stroške dostavijo Centrom za brezdomce, materinskemu domu,… »Količine hrane, ki ostaja, se sicer dnevno spreminja, a je za prejemnike izrednega pomena,« je na ogledu povedala strokovna vodja Lions projekta Viški hrane Lorena Hus in dodala, da s projektom Viški hrane Lionsi pomagamo in ozaveščamo o izredno pereči problematiki.« Pred dnevom slovenske hrane (15. november) in Evropskim tednom zmanjševanja odpadkov (16.–24. november) sta minister mag. Dejan Židan in ministrica dr. Anja Kopač Mrak javno podprla projekt Viške hrane in si ogledala lokacijo bodoče Ljudske kuhinje, v kateri bi naj prav tako razdeljevali Viške hrane. Obljubila sta podporo pri spremembi zakonodaje, ki bi humanitarnim organizacijam omogočala razdeljevanje hrane, ki ostaja v restavracijah in trgovinah. Tako minister kot ministrica si želita, da bi bilo projektov kot so Viški hrane še več.

Minister mag. Dejan Židan in ministrica dr. Anja Kopač Mrak javno podprla projekta Lions Viški hrane in Ljudsko kuhinjo

Projekt Ljudske kuhinje, ki je šele v nastajanju in h kateremu so pristopile mnoge humanitarne organizacije, bo na Zaloški cesti 42. Na ogledu je guvernerka Zveze Lions klubov Slovenije Alenka Marter poudarila, da bi naj v bodoči razdelilnici hrane razdelili približno 200 obrokov, kar pomeni okoli 6 tisoč obrokov mesečno. Lionsi skupaj z mnogimi humanitarnimi organizacijami delamo na tem, da bi Ljudsko kuhinjo čim prej odprli.

 

Mediji o dogodku:


Objava na POP TV.

Objava intervjuja z guvernerko Alenko Marter v Dnevnik.si.

Objava v Žurnal24.

Objava na Siol Planet

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox