Člani slovenskih Lions klubov, združeni v Lions Distriktu 129, Slovenija so na konto POPLAVE 2010 že nakazali prvih 6.000 evrov. Takoj so tudi pozvali svoje 1500 članstvo k zbiranju sredstev, o tej naravni nesreči pa prvi slovenski mednarodni direktor Janez Bohorič obvestil tudi mednarodno Lions organizacijo, ki ima za nenadne naravne dogodke oblikovana posebna sredstva v okviru porgrama ALERT. Mednarodna Lions organizacija, ki je največja prostovoljna in dobrodelna organizacija na svetu, je tako pred leti že nakazala 10.000 USD za hitro pomoč ob poplavah v Železnikih in Vojniku in takšen nesebičen odziv pričakujejo slovenski Lionsi tudi tokrat. V slovenskem Lions distriktu si želijo s pomočjo svojih članov zbrati 50.000 evrov za pomoč prizadetim. Zbrana sredstva bodo razdeljevali tako posameznikom, kot tudi drugim dobrodelnim organizacijam, ki imajo v takšnih primerih širši pregled nad potrebami, kot sta Karitas in Rdeči križ Slovenije.

 

Guverner slovenskega Lions Distrikta 129 Anton Horvatič je člane nagovoril povsem neposredno: »Prosim vas in pozivam, da se vključite v reševanje in pomoč… obvestite nas o možnostih, kako se lahko ustrezno vključimo v reševanje težav v vašem lokalnem območju..«

 

Guverner je posebej pohvalil odzivnost klubov, saj so se v večini nemudoma odzvali na potrebe po pomoči na terenu, dodatno pa tudi člane kabineta, ki so prijazno pomagali z nasveti in izkušnjami iz podobnih situacij s preteklih let.

 

Guverner je predstavil odločitev za oblikovanje Komisije za koordiniranje za izvajanje humanitarne akcije poplave 2010, v skladu s 23. členom Statuta »ZVEZE LIONS KLUBOV, DISTRIKT 129, SLOVENIJA«. Za člane komisije je imenoval: PDG Loreno Hus, viceguvernerja I Dorijana Maršiča, viceguvernerja II Zorana Vodopija, pooblaščenca za ALERT Branka Dolenc in predsednika LEO Primoža Punčuha. Naloga komisije je koordinacija vseh aktivnosti, tudi vloga za LCIF Emergency Grant, oblikovanje kriterijev za izbor konkretnih primerov pomoči potrebnih, razporejanje sredstev, stiki z ostalimi organizacijami inp..

 

Za samo delitev zbranih sredstev na Distriktu se bodo oblikovali posebni kriteriji. V osnovi se spodbuja, da klubi sami pomagajo v svojih lokalnih okoljih po svojih močeh, na najbolj ogroženih območjih pa klubom pomaga še Distrikt in klubi iz območij, ki niso bila prizadeta. Ne smemo pozabiti pomagati tudi našim članom v stiski. Komunikacijo s klubi vršijo conski predsedniki, ki tudi zbirajo vse potrebne informacije o perečih problemih ter zbrani pomoči.

 

VDG I Dorijan Maršič je kontaktiral glede njihovih potreb Rdeči križ in Upravo RS za zaščito in reševanje. V obeh primerih še zbirajo potrebne podatke.

 

Pooblaščenec za ALERT Branko Dolenc bo pripravil za naslednjo redno sejo kabineta guvernerja splošen program priporočenih korakov v primeru naravne nesreče. To nam bo koristno služilo ob morebitni naslednji podobni situaciji.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox