Plakat miru

Plakat mednarodni

Vsako leto Lions klubi s celega sveta sponzoriramo mednarodni likovni natečaj »Plakat miru« v lokalnem okolju. Namen natečaja je spodbuditi otroke v starosti od 11 do 13 let k razmišljanju o življenju na planetu zemlja, o sočutju, o miru. Svoja razmišljanja potem otroci z različnimi tehnikami predstavijo kot likovna dela. Natečaj poteka stopenjsko.

 

Dela se najprej ocenjujejo na lokalnem nivoju, nato na nivoju distriktov in v končni fazi na mednarodnem nivoju. Izmed vseh del, ki se zberejo na koncu natečaja je izbranih 24 del, ki predstavljajo delo več kot 350.000 otrok iz vsega sveta. Število vseh otrok, ki v natečaju pa je po grobi oceni vsaj deset-krat večje. Vsak plakat se ocenjuje glede na izvirnost, umetniški slog in tehniko ter na izražanje razpisane teme.

 

V letu 2016/2017 je v Sloveniji potekal že enaindvajsetič in sicer pod naslovom »Praznovanje miru«. V različnih državah sveta bodo znova nastajala likovna dela že sedemindvajsetič in otroci bodo lahko izrazili svoja globoka občutenja ob naslovu Celebration of peace.

 

V Sloveniji bo leto 2017 za projekt PLAKAT MIRU jubilejno 20 leto. Ker to ni zanemarljiva letnica smo k sodelovanju lepo povabili prav vse Lions klube v Distriktu 129. Pričakovanja so bila izpolnjena, saj je v končno ocenjevanje risbe poslalo kar 40 klubov, ki sodelovali s 154 likovnimi deli. Nekateri klubi projekt PLAKAT MIRU izvajajo s takšno zavzetostjo, da smo na nivoju distrikta že nestrpno pričakovali letošnja likovna dela.

 

Na nivoju distrikta zmagovalec in drugo in tretje uvrščeni dobijo skulpturo sklenjenih rok ter priznanje. Ostali finalisti prejmejo priznanja za uvrstitev med 24 finalnih del. Vsi finalisti prejmejo simbolična darila donatorjev. Letošnja finalna dela si oglejte v GALERIJI.

"Praznujemo mir" je bil naslov 29. mednarodnega likovnega natečaja Lions za Plakat miru 2016. Projekt smo zaključili v začetku novembra 2016, poslali zmagovalno delo v Ameriko in po 1.2.2017 pričakujemo razglasitev rezultatov. Držimo pesti za našo zmagovalno delo.  Finaliste Distrikta 129 pa si lahko ogledate v galeriji.

S projektom Plakat miru začnemo v začetku meseca FEBRUARJA, ko povabimo vse klube k sodelovanju. Do 15. novembra imajo klubi čas, da na distrikt pošljejo likovna dela učencev, ki so jih izbrali na lokalnem nivoju. Na nivoju distrikta izberemo med 20 – 24 likovnih del, ki gredo v finalni izbor in potem na zaključno razstavo, ki jo organiziramo v MAJU prihodnje leto. V letu 2017 bo zaključna prireditev v SOBOTO, 27. maja 2017 v Ljubljani. Med finalisti izberemo zmagovalno delo, ki ga je potrebno poslati na Lions Club International do 1. decembra tekočega leta.

"Mir povezuje" je bil naslov 28. mednarodnega likovnega natečaja Lions za Plakat miru 2015. Projekt 
smo zaključili v začetku novembra 2015, poslali zmagovalno delo v Ameriko in po 1.2.2016 
pričakujemo razglasitev rezultatov. Držimo pesti za našo zmagovalno delo.  Finaliste Districta 129 pa 
si lahko ogledate v galeriji.

Na mednarodni ravni, sodniki iz umetnosti, dela z mladimi, izobraževanja in medijev izberejo velikega zmagovalca / nagrajenca in 23 dobitnikov priznanj. Mednarodni nagrajenci so obveščeni o zmagovalcu in priznanjih pred ali na 1. februar tekočega leta.

Zmagovalec mednarodne velike nagrade prejme US $ 5000 in možnost prisostvovati na posebni slovesnosti. Vsaka od 23 finalnih nagrajencev prejme denarno nagrado v znesku 500 evrov in potrdilo o svojem dosežku. Več preverite TUKAJ

 

Zmagovalno delo 2015 - Monika BRAČIČ

 

Letošnja zmagovalka je Sara Movrin, OŠ Franca Rozmana - Staneta Maribor, mentorica Janja Tomažič, sponzorski klub LK Maribor. Radostno in slikovito v nove dni. Vsak dan lahko praznujemo mir.

 

 

Darja Delavec

Pooblaščenka guvernerja za Plakat miru