Plakat miru

Mir je pojem, ki nima oblike ali barve, ni ga mogoče meriti, tehtati ali shraniti v železno blagajno.Mir je dobrina, ki mora biti dostopna vsem. Mir se nam ponuja v vsakem trenutku, v vsakem dihu, v vsakem koraku. Le ohranjati ga moramo.

Vsako leto Lions klubi s celega sveta sponzorirajo mednarodni likovni natečaj »Plakat miru« v lokalnem okolju. Namen natečaja je spodbuditi otroke v starosti od 11 do 13 let k razmišljanju o življenju na našem planetu zemlja, o sočutju, o miru. Svoja razmišljanja otroci z različnimi tehnikami predstavijo kot likovna dela. Natečaj poteka stopenjsko.

Dela se najprej ocenjujejo na lokalnem nivoju, nato na nivoju distriktov in v končni fazi na mednarodnem nivoju. Izmed vseh del, ki se zberejo na koncu natečaja je izbranih 23 del, ki predstavljajo delo več kot 350.000 otrok iz vsega sveta. Število vseh otrok, ki sodelujejo v natečaju pa je po grobi oceni vsaj deset-krat večje. Vsak plakat se ocenjuje glede na izvirnost, umetniški slog in tehniko ter na izražanje razpisane teme.

V letu 2018/2019 natečaj Plakat miru Sloveniji poteka že dvaindvajsetič in sicer pod naslovom BODIMO PRIJAZNI. V različnih državah sveta bodo znova nastajala likovna dela že enaintridesetič in otroci bodo lahko izrazili svoja globoka občutenja ob naslovu "Kindness Matters"

Lions Slovenija k sodelovanju povabi prav vse Lions klube v Distriktu 129. Pričakovanja so velika in prepričani smo, da se bodo klubi odzvali v velikem številu.

V letošnjem letu pripravljamo novost pri nagrajevanju zmagovalcev. Na nivoju distrikta bomo za zmagovalca/ko in drugo in tretje uvrščenega izdelali skulpturo goloba, ki ga je na lanski finalni razstavi v Novem mestu oblikovala . Ostali finalisti prejmejo priznanja za uvrstitev med 24 finalnih del. Vsi finalisti prejmejo simbolična darila donatorjev. Finalna dela natečaja 2017/2018 si oglejte v GALERIJI.

S projektom Plakat miru začnemo v začetku meseca FEBRUARJA, ko povabimo vse klube k sodelovanju. Do 15. novembra imajo klubi čas, da na distrikt pošljejo likovna dela učencev, ki so jih izbrali na lokalnem nivoju. Na nivoju distrikta izberemo med 20 – 24 likovnih del, ki gredo v finalni izbor in potem na zaključno razstavo, ki jo organiziramo spomladi prihodnje leto. V letu 2019 bo zaključna prireditev na Vogrskem, datum še ni znan. Med finalisti bomo izbrali zmagovalno delo, ki ga je potrebno poslati na Lions Club International do 1. decembra tekočega leta.

Na mednarodni ravni, sodniki iz umetnosti, dela z mladimi, izobraževanja in medijev izberejo velikega zmagovalca / nagrajenca in 23 dobitnikov priznanj. Mednarodni nagrajenci so obveščeni o zmagovalcu in priznanjih pred ali na 1. februar tekočega leta.

Zmagovalec mednarodne velike nagrade prejme US $ 5000 in možnost prisostvovati na posebni slovesnosti. Vsaka od 23 finalnih nagrajencev prejme denarno nagrado v znesku 500 evrov in potrdilo o svojem dosežku. Več preverite TUKAJ

ZARJA ILERŠIČ LK Ljubljana Tivoli - 1. mesto

Zmagovalno delo 2017/2018 - ZARJA ILERŠIČ, pod pokroviteljstvo LK Ljubljana Tivoli

Mir je najmočnejša vrednota, ki se najgloblje dotika tistih, ki ga ne morejo doseči, ne moremo ga zaviti, niti podariti. "BODOČNOST MIRU" je bil naslov 30. mednarodnega likovnega natečaja LionsInternational za Plakat miru 2017/2018. Projekt smo zaključili v začetku novembra 2017, poslali zmagovalno delo v Ameriko in po 1.2.2018 pričakovali razglasitev rezultatov. Tokrat se naš plakat miru ni uvrstil med 23 najboljših plakatov na svetu, kljub temu pa smo ponosni na vsa čudovita dela sodelujočih otrok Finaliste Distrikta 129 – Lions Slovenija 2017/2018 si lahko ogledate v galeriji.

 

Darja Delavec

Pooblaščenka guvernerja za Plakat miru