GUVERNER

Spoštovani obiskovalci internetnega portala Zveze LIONS klubov Slovenije! Drage lionke in lioni! Dragi prijatelji lionizma!

 

S 1. julijem 2017 je vodenje Zveze LIONS klubov Slovenije prevzel

 

MARKO GOSPODJINAČKI

NAGOVOR GUVERNERJA po prvih mesecih delovanja

 

Pred stotimi leti, natančneje 7. 6. 1917, je bilo prvo organizacijsko srečanje naše mednarodne organizacije, prva konvencija pa 8. 10. 1917 in pisalo se je leto 1925, ko nas je Helen Keller pozvala, naj postanemo vitezi slepih v njihovem boju proti temi.

V stotih letih smo lionsi odpravili veliko teme, veliko bolečine, bede, osamljenosti in trpljenja. Tudi v Sloveniji. V 27 letih delovanja smo dokazali, da smo organizacija izjemne solidarnosti in dobrosrčnosti ter z dejanji postali prepoznavni po našem geslu – We Serve - Pomagamo!

Projektov in dobrodelnih prireditev, ki so jih klubi in zveza organizirali v Sloveniji, je preveč za naštevanje, zgovorno pa naše delovanje postane že ob projektu Donirana hrana, kjer podatek o doslej čez 1000 ton zbrane in donirane hrane slovenskim lionom dodeli še en naziv – vitezi lačnih v njihovem boju proti lakoti. Razsežnost in spekter našega delovanja dokazujeta pomembno dejstvo, ki so ga pravočasno zaznali tudi na LCI in usmerili našo globalno dobrodelnost v novo stoletje s programom LCI Forward. To je dejstvo, da se svet izjemno dinamično spreminja in zato je naša naloga, da se spremembam hitro prilagajamo in pomagamo tam, kjer je potrebna pomoč. Torej ne le na enem, zgodovinsko tradicionalnem področju, temveč še na področjih, ki so opredeljena kot najbolj kritična. Zato je ob pomoči na področjih raka pri otrocih, lakoti, okolju in vidu, nov globalni cilj postala pomoč obolelim s sladkorno boleznijo.

Lioni z novim stoletjem postajamo globalna dobrodelna velesila. Cilji so izjemno smeli, a le kako naj bodo drugačni? Pomagati 200 milijonom ljudem do 2021 je naloga, ki jo lahko sprejmejo le ljudje z levjim srcem. Simbol moči, poguma, aktivnosti in zvestobe je tisti, ki krasi našo identiteto in tisti, s katerim se poistovetimo kot ljudje, da lahko družbo spreminjamo na bolje.

Naša skupna naloga je spodbujati odprto razpravo v dobrobit drugih na temeljih etičnih načel in ciljev, utrjevati poznavanje lionizma pri vsakem članu, ne glede na leta v klubu, poročati javnosti o našem delu, povezovati klube, preiti na novo področje dobrodelnosti, povečati in utrditi članstvo ter dosegeči notranjo odličnost lionov, klubov in naše celotne organizacije.

V lionističnem letu 2017-2018 sta zato ključna dva ciljaširše in učinkovito dobrodelno delovanje ter notranja odličnost, ki temelji na ponotranjenih vrednotah. V slednjih ni okoriščanja in samopromocije, temveč najbolj temeljno, kar dobrega premoremo: prijateljstvo. V prijateljstvu smo strpni in z radostjo dajemo prednost drugim.

Svoje poslanstvo lahko izpolnjujemo le, če smo številčni in močni in naša moč bo služila dobremu namenu le, če bo izhajala iz jasnosti in čistosti naših misli.

Zato ohranimo vrednote na prvem mestu naše sleherne motivacije in vitezi dobrodelnosti bomo ustvarjali dobro tudi v stoletjih, ki prihajajo!

Marko Gospodjinački

Guverner