Pred 30 leti je Mednarodna Lions zveza potrdila prvi slovenski Lions klub. Vanj se je povezalo 21 vizionarskih lionk in lionov. V naslednjih treh desetletjih smo se pridružili še drugi, tako da nas je danes skoraj 1.500, ki prijazno pomagamo tam, kjer je pomoč najbolj potrebna. V več letih, kot jih šteje naša samostojna država, smo se z majhnimi in velikimi dejanji prijaznosti dotaknili tisočerih src. Z majhnimi prijaznostmi marsikomu polepšali dan, z velikimi pa ljudem spremenili življenje. Razdajanje dobrodelne pomoči nas povezuje v trdno skupnost prijaznih ljudi, v kateri nas prijateljstvo vedno znova spodbuja k Lions dejanjem in Lions druženjem.

Lions gibanje je bilo v letošnjem letu na največji preizkušnji v svoji zgodovini. Pandemija C19 je onemogočila izvajanje tradicionalnih Lions prireditev, onemogočila utečena srečanja Lions klubov ter otežila nudenje pomoči. A ker smo trdno povezani v prijaznosti, smo se lionke in lioni pogumno prilagodili: našli smo načine srečevanja na daljavo, našli smo druge poti do pomoči potrebnih ter se spodbujali k izvajanju neposredne pomoči v duhu najboljše tradicije svetovnega Lions gibanja. Ponovno smo aktivirali dobrodelno Fundacijo Mednarodne Lions zveze in tudi preko nje v Sloveniji zagotovili pomoč za blaženje posledic pandemije. 

Energija, nakopičena iz dosežkov v najtežjih časih, naj nas še naprej vodi v iskanje inovativnih poti do pomoči potrebnih ter prav vsakega od Lions klubov spodbudi k vsaj eni novi dobrodelni aktivnosti v Lions letu 2020/21. Trdno zaupam vsakemu od vas, da zmorete najti vedno nove prijaznosti – pustite domišljiji prosto pot, pogovarjajte se v svojih okoljih ter najdite najbolj skrite potrebe po pomoči. Nato s prijazno besedo in prijaznimi dejanji prižgite iskrice hvaležnosti v očeh mladih, starih in tistih vmes. Naj vas pri tem poveže raznolikost pomoči, s katero odgovorite na raznolikost potreb!

Lions pomagamo tam, kamor nas usmeri srce. Naša krovna organizacija je opredelila pet globalnih prednostnih področij dobrodelnosti (»service«): sladkorna bolezen, okolje , preprečevanje lakote, vid in rak pri otrocih. V Sloveniji smo aktivni na vseh teh področjih, a tradicionalno največ pomagamo ranljivim skupinam in posameznikom na področju sociale. Prav je tako, saj je vodilo Lions gibanja, da globalno pomagamo na način, da pomoč lokalno doseže največ prejemnikov

Pomagamo družinam, pomagamo mladim in otrokom, pomagamo slepim in slabovidnim, pomagamo gluhim, naglušnim in gluho-slepim, pomagamo lačnim in pomagamo še mnogim. A posebno pozornost moramo nameniti pomoči starostnikom. V času vsesplošne zapore zaradi korona virusa se ravno med njimi poglabljajo tegobe osamljenosti, lakote in izključenosti. Pa sploh ne potrebujejo veliko: le prijazen pogled, prijazno besedo in prijazno dejanje. Lioni lahko s svojim osebnim delom, z majhnimi dejanji in z minimalnimi vložki naredimo tisto, kar znamo najbolje: prikličemo vesele iskrice v njihove utrujene oči. 

Da bi lionke in lioni lažje pomagali, se med seboj povezujemo v Lions klube. Iz prvega. Lions kluba Ljubljana, smo v 30 letih zrasli na 59 Lions klubov po celi Sloveniji. Vsak vodi svojo zgodbo, vsak pomaga na drugih prednostnih področjih. Raznoliki smo toliko, kot je različnih načinov pomoči, ki jih izvajamo. In raznoliki smo tudi toliko, kot je različnih oblik delovanja klubov. Zato ohranjajmo raznolikost!

In jo povečujmo s tem, da v naše vrste pritegnemo nove, agilne članice in člane. Več kot nas bo, več bomo lahko pomagali in bolj bomo uživali v druženju. Poglejmo okoli sebe, predstavimo potencialnim članom naše dobrodelne dosežke in jih toplo sprejmimo medse. Prav vsak od nas!.

Povezujmo se tudi z drugimi humanitarnimi organizacijami. Na prvem mestu z Leo Distriktom 129 Slovenija. Skupno delo z Leo klubi pomembno izboljša dobrodelni učinek našega dela, zato naj bo sodelovanje z Leo klubi ena od prednostnih nalog vsakega Lions kluba. Na podoben način bo k doseganju širšega kroga pomoči potrebnih prispevalo povezovanje z ostalimi humanitarnimi organizacijami. Povezani z drugimi lahko pomagamo več.

Lions smo upravičeno ponosni na dobrodelne učinke našega dela. Globalno smo v Lions letu 2019/20 pomagali več kot 200 milijonom ljudem. Lions Slovenija smo prispevali svoj delež k tej impozantni številki, zaradi katere Lions Clubs International ostaja največja svetovna prostovoljska humanitarna organizacija. Ne skrivajmo učinkov našega dela. Širjenje zgodb o dobrih delih in prijaznih ljudeh aktivira nove in obstoječe prostovoljce. Ponosno povejmo, kako in komu pomagamo! 

Ponosni smo tudi na naša Lions druženja. Meni (in verjamem, da tudi vsakemu od vas) ta prinašajo neizčrpen vir energije za Lions dejanja. Naj bo srečanj čim več, v vseh oblikah: klubska in vseslovenska, majhna in velika, delovna in družabna, interna in javna, distancirana in bližnja! V Lions Slovenija bomo z odpravo ukrepov zaradi pandemije spet pripravili jubilejno konvencijo,tradicionalni slovenski Lions dan ter druge humanitarne dogodke, kjer se bomo prijazno objeli, delili zgodbe ter se povezali v prijaznosti in raznolikosti

Med samo se povezujemo, da nam je lepo. V Lions se povezujemo, da ustvarjalno pomagamo. Z drugimi se povezujemo, da pomagamo širšemu krogu. Zato sem si za guvernerjevo geslo za Lions leto 2020/21 izbral: “Povezani pomagamo več”. Naj nas vse spodbudi, da se bomo več povezovali in več pomagali

Z odličnim spoštovanjem.

Danilo Tomšič

Guverner 2020-19

Povezani pomagamo več

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor