ZAČETEK PROJEKTA DONIRANA HRANA V SLOVENSKIH KONJICAH, ZREČAH in VITANJU

Na današnji novinarski konferenci je vodja projekta Donirana hrana Vlado Gobec predstavil projekt Donirana hrana, ki že več kot 10 let poteka v okviru Zveze Lions klubov, Distrikta 129 Slovenija

V letu 2023 so slovenski Lions klubi poskrbeli za prevzem in dostavo več kot 1.200 ton hrane iz 124 trgovin v skupni vrednosti več kot 7 milijonov EUR.

Donirana hrana obsega raznovrstno prehrambeno blago, ki ga trgovine donirajo vsak večer. Gre za neoporečno hrano znotraj zakonsko določenih rokov uporabnosti, med katero so sadje, zelenjava, pekovski izdelki, pripravljene solate, predpakirano sveže meso, pečeno meso in mlečni izdelki.

Novembra 2023 so se v Lions klubu Konjice odločili, da projekt pripeljejo tudi v Slovenske Konjice in mu za njegov zagon namenili 10.000 €.

V januarju 2024 je na pobudo LK Konjice, župan Občina Slovenske Konjice, Darko Ratajc, sklical sestanek vseh potencialnih akterjev, kjer so združili moči z Lions Klub Konjice Vita, Območnim združenjem Rdečega križa Slovenske Konjice in župnijsko Karitas.

Projekt podpirata poleg občine Slovenske Konjice podpira tudi Center za socialno delo Slovenske Konjice.

Do 15. maja so prejeli 118 prijav za prejem donirane hrane. Komisija, v kateri sodelujejo Renata Gabrovec, Valerija Lesjak, Renata Kerovec in Vlado Gobec, je izbrala 51 gospodinjstev, ki najbolj potrebujejo pomoč. Ta gospodinjstva bodo prejemala donirano hrano enkrat na teden do konca avgusta 2024.

Ker so potrebe po donirani hrani največje na širšem področju Loč, so se odločili, da hrano bolj oddaljenim prejemnikom vozimo ob koncu tedna: ob petkih v Zreče, ob sobotah v Loče in ob nedeljah v Vitanje.

Upravičenci iz Slovenskih Konjic pa bodo hrano prevzemali v distribucijskem centru v Slovenskih Konjicah.

Za distribucijski center so najeli prostor za šest mesecev in ga ustrezno opremili z vsemi potrebnimi pripomočki in dokumentacijo.

Tako je 23. aprila 52 prostovoljcev opravilo izobraževanje iz HACCP varnega ravnanja s hrano. Z zbiranjem in posredovanjem donirane hrane smo začeli 20. maja 2024 z odvozom viške hrane iz Lidla, Hoferja in Špara, medtem ko bomo z Mercatorjem začeli v prvem tednu junija.

Občina Slovenske Konjice je ponudila prostor v starem mestnem jedru za trajno rešitev projekta, za prenovo tega prostora pa smo zaprosili za pomoč LCIF (Lions Club International Foundation). Pričakujejo donacijo v višini 16.000 €, kar bo omogočilo ureditev prostora pred 31. oktobrom 2024. S tem se zavezujejo, da bo projekt deloval vsaj pet let.

Projekt Donirana hrana prinaša številne pozitivne učinke v lokalni skupnosti:

– Zmanjšanje količine zavržene hrane, kar prispeva k varovanju okolja.

– Pomoč ljudem v stiski, kar izboljšuje njihove življenjske pogoje.

– Krepitev solidarnosti in socialne povezanosti med prebivalci.

– Spodbujanje sodelovanja med različnimi akterji v lokalni skupnosti.

Projekt Donirane hrane je odličen primer humanitarne aktivnosti, ki ima velik vpliv na življenja ljudi v stiski. S sodelovanjem različnih partnerjev in prostovoljcev se ustvarja dodana vrednost, ki dviguje zavedanje o solidarnosti in pravičnosti družbe v lokalnem okolju.

Zahvaljujejo se vsem, ki  so kakorkoli prispevali k temu plemenitemu cilju.

LIONS Slovenija Radio Rogla NOVICE Občina Zreče Občina Vitanje 24ur.com Radio Štajerski val RTV Slovenija RTVSLO.si Kanal A Lions Klub Konjice Humanitarna Organizacija

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox