Starizem in starostni stereotipi v sodobni družbi 
Na pobudo pooblaščenke za medgeneracijsko sodelovanje Cvetke Sreš in GLT koordinatorke, PDG, Lorene Hus se je  izvedlo zanimivo on-line predavanje. Prisotne je nagovorila tudi guvernerka mag. Breda Pečovnik

Članicam in članom Lions in Leo klubov z novimi znanji in aktivnostmi ponujamo prostor za nove izkušnje medgeneracijskega sodelovanja ter za spoznanje, da mora biti človek vse življenje povezan z drugimi generacijami.
Predavateljica dr. Zlatka Felc, je predstavila nekaj svojih raziskav na tem področju. Skozi raziskave, ki jih izvaja želi odgovoriti na vprašanje, kako starejšim oblikovati prijazno družbo, ki jo zaradi dolgoživosti vedno bolj preveva starizem.
Za preprečevanje starizma in ohranjanje pozitivnega odnosa do starejših, morajo biti stališča odraslih in predvsem mladostnikov o staranju ter starejših pozitivna. To pomeni, stališča brez stereotipnih pogledov na starejše ljudi kot je npr. stereotip, da je v starosti prisoten splošen spominski upad, kar lahko pripomore tudi k prepoznem prepoznavanju in zdravljenju demence, zlasti Alzheimerjeve bolezni.
S predavanjem smo želeli še bolj spodbuditi klube za organizacijo aktivnosti medgeneracijskega sodelovanja ter prijazno povabili člane, ki so zainteresirani za aktivnosti na področju prostovoljstva in medgeneracijskega sodelovanja.
Razvila se je živahna razprava z vključitvijo slušateljev iz Ljubljane, Gornje Radgone, Murske Sobote, Celja in Ptuja, ki so predstavili svoj pogled, delovanje in primere dobrih praks tega področja.

V Sloveniji predstavlja delež starejših nad 65 let že skoraj dvajset odstotkov celotnega prebivalstva. Z dolgoživostjo družbe se veča tudi število starejših, ki živijo v pomanjkanju, so izpostavljeni tveganju socialne izključenosti ali so v starosti osamljeni.

Zato slovenski lioni svoje aktivnosti na področju medgeneracijskega sodelovanja usmerjamo v:

        osveščanje o problemih starejše generacije in

        opozarjanje o nujnih spremembah, ki jih zahtevajo spremenjene demografske razmere.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox