30. 8. 2021 je v Trenti potekalo srečanje slepih in slabovidnih žensk Slovenije, ki sta organizirali Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije ter Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica v sodelovanju z Lions klubom Kobarid Soča in Javnim zavodom Triglavski narodni park.

Srečanje se je začelo s pozdravnimi nagovori v večnamenski dvorani Informacijskega centra TNP v Trenti, predsednik MDSS NG Igor Miljavec pa je v uvodu predstavil in pohvalil odlično sodelovanje MDSS NG z Lions klubom Kobarid Soča in drugimi severnoprimorskimi Lions klubi, s TNP in informacijskim središčem TNP Dom Trenta, tokrat pa še posebej z Veleposlaništvom ZDA v Sloveniji, ki je podprlo pripravo filma Narava brez meja v opisni tonski obliki, da je tako prilagojen slepim in slabovidnim osebam in predstavlja Triglavski narodni park v Sloveniji in Naravni park Julijsko predgorje v Italiji. Srečanja so se udeležili tudi predstavnik za stike z javnostmi Lions kluba Kobarid Soča Milan Štulc, župan Občine Bovec Valter Mlekuž ter predstavniki Veleposlaništva ZDA V Sloveniji.

Po uvodnem pozdravu Igorja Miljavca, ki se je posebej zahvalil Lions klubu Kobarid Soča in Milanu Štulcu, pobudniku rednega sofinanciranja MDSS NG s strani Lions kluba Kobarid Soča, na podlagi katere so k projektu pristopili tudi vsi drugi severnoprimorski Lions klubi, je  predstavnik Lions kluba Kobarid Soča Milan Štulc udeležence vimenu predsednice Dragice Rejec Taljat dr. med., spec. gin. in por. in vseh članov kluba tudi pozdravil:

»Naš klub je bil pobudnik mnogih novosti, ki so s časom pripeljale do tega, da se je sodelovanje med MDSS NG poglobilo in dobilo nove razsežnosti. Moja pobuda leta 2008 pa bi ostala zgolj ena od morebiti dobrih zamisli, če ne bi bila s strani predsednika MDSS NG Igorja MIljavca sprejeta na način, da je priložnost ne le zagrabil z odprtimi rokami in začel izvajati dogovorjene aktivnosti na našem obmoju, temveč je začetno sodelovanje z Lions klubom Kobarid Soča nadgradil do te mere, da so se v redno financiranja vključili tudi vsi severnoprimorski klubi. To pa je pripeljalo do tega, da je resorno ministrstvo razumelo potrebo po sistematskem sofinanciranju organiziranih dejavnosti, aktivnosti in projektov slepih in slabovidnih oseb. To je zagotovo lahko primer dobre prakse. Skupaj z MDSS NG smo na našo pobudo izvedli tudi odlično pripravljeno srečanje slepih in slabovidnih iz vse Slovenije na Kaninu, ki je bilo prvo tovrstno srečanje, pohvaljeno od čisto vseh udeležencev. Tudi likovna delavnica v Trenti je plod pobude našega kluba, danes pa je prerasla v vsakoletni dogodek, ki se ga z veseljem udeležuje kar lepo število slepih in slabovidnih oseb in je k sodelovanju privabilo tudi druge organizacijske deležnike. Pri tem me posebej vesli, da ste slepe in slabovidne osebe na nekakšen način postale del Trente, ki je zagotovo najlepši biser Slovenije, Trentarji pa krasni ljudje, zato sem prepričan, da je tudi Trenta postala del vas. Danes pa lahko potegnemo še eno vzporednico. Lionsi smo bili ustanovljeni pred več kot 100 leti v ZDA, prav Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji pa je finančno podprlo zvočno opisno prilagoditev filma, ki si ga bomo danes skupaj ogledali oziroma začutili in vas, nas, Slovenijo in ZDA ponovno združuje v tesnem sodelovanju dobrodelnosti. Lionsi se še kako zavedamo, da je naše skromno delo in posledično naša pomoč velik doprinos ranljivejšim skupinam, med katerimi imate slepi in slabovidni pri nas zgodovinsko določeno prednost. Zato vam lahko obljubim, da se bomo še naprej po naših najboljših močeh trudili pomagati tako vam, kot tudi drugim ranljivim skupinam na našem območju, na katerem deluje Lions klub Kobarid Soča,« je v svojem nagovoru povedal Milan Štulc in vsem zbranim zaželel krasen dan in veliko lepih izkušenj in novih spoznanj v Trenti.

Kot častni gost je udeležence pozdravil župan občine Bovec Valter Mlekuž in vsem zaželel dobrodošlico:

»Zelo ste dobrodošli tu pri nas, Trentarji pa so izjemni gostitelji in vas vedno z veseljem sprejmejo medse. To je razlog za veselje, in zato kot sam večkrat pravim, živimo življenje z nasmeškom. Sam se vedno rad udeležim teh vaših srečanj, saj vsako leto obiščem Likovno delavnico v Trenti, udeležil sem se edinstvenega srečanja na Kaninu, ko le morem, se udeležim tudi akcij Kolesarim, da pomagam. Kjer je treba ljudem pomagati, tam želim biti tudi jaz. Takšen človek pač sem in bo tak ostal, tudi ko ne bom več župan,« je poudaril župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Po pozdravih predstavnikov Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije in Informacijskega središča TNP Trenta so si udeleženci premierno ogledali večkrat nagrajeni kratki film. Zatem so se razdelili v dve skupini in si izmenjaje vodeno ogledali razstavo tipnih slik in ostalih razstav v Informacijskem središču ter del Soške poti s tehnično dediščino oziroma žago venecijanko in apnenico. Zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 so se vsi udeleženci in izvajalci srečanja morali izkazati z zagotavljanjem pogojev PCT.

FOTO: EDI STROSAR IN MILAN ŠTULC

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three × 3 =

Stran postavil in vzdržuje Madbox