Lions klub Ljubljana Trnovski zvon akcijo zbiranja rabljenih očal izvaja že deseto leto. V sodelovanju s podjetjem Hofer (ki sodeluje v akciji že 9 let) ter vrsto drugih Lions klubov po Sloveniji je letos potekala akcija med 17. aprilom in 15. majem in dosegla izjemen odziv ljudi. Zbranih je bilo kar 18.120 očal.

Morda se reciklaža očal še vedno zdi manj razumljen, vendar v manj razvitih deželah sveta nakup novih očal ljudem predstavlja strošek v višini več njihovih mesečnih plač, povprečen strošek recikliranih očal pa znaša samo 1,8 EUR.

Akciji se vsako leto pridruži tudi lepo število ostalih Lions klubov po Sloveniji, ki očala zbirajo v svojih lokalnih okoljih. Letos so se akciji tako pridružili Lions klubi: LK Ptuj Primus, LK Celje Mozaik, LK Ljubljana, LK Kranj, LK Ljubljana Forum, LK Sežana ter optiki Zakovšek iz Ljubljane in Okulodent iz Kopra.  

Vsa zbrana očala so člani Lions kluba Ljubljana Trnovski zvon, s še nekaj pomoči Lions kluba Tivoli in Viva ter prijateljev v skladišču podjetja Medex pregledali, razvrstili in poslali v francoski zbirni center Medico France. Prevoz v Francijo omogoča prijazna gesta prevoznika M Trans, ki prevoz vsako leto opravi brezplačno.

V zbirnem centru bodo še dodatno preverili, ali so očala primerna za nadaljnjo uporabo, jih ustrezno označili z optičnimi parametri in odposlali v države tretjega sveta, kjer bodo olajšala življenje slabovidnim otrokom in odraslim, ki si okulistične oskrbe in očal ne morejo privoščiti.

K uspešnosti in medijski prepoznavnosti akcije so tudi letos pripomogli znani slovenski obrazi, Maja Martina Merljak, Saša Lešnjek in Alex Volasko.

Začetek akcije tudi tokrat obeležili z donacijo centru IRIS

HOFER je začetek akcije pospremil z donacijo sredstev Centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne IRIS v Ljubljani za nakup dveh elektronskih ročnih lup.

Z lupo si slabovidni pomagajo pri branju, pisanju, delu z besedili in slikami. Lahko jih tudi fotografirajo in si jih v želeni povečavi ogledajo kasneje, vsebine pa je mogoče prenesti tudi na računalnik in si jih ogledati v 20 različnih kombinacijah barvnih kontrastov.

Kategorije: Novice

0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

three × 5 =

Stran postavil in vzdržuje Madbox