Človek obrača, Življenje obrne

Nekaj podobnega je napisal pesnik, a to so besede TJAŠE LIKAR, članice Lions cluba Izola- Isola. To je zgodba o mladi ženski, ki ima več pomembnih datumov in eno veliko sporočilo: vztrajati, odpreti se, ne obupati, ozdraveti, povezati se.  Stvari so v svojem bistvu lahko zelo enostavne, če se le dovolj odpremo. Tako pravi in tako živi.

Tjaša je bila vedno odprto in nasmejano dekle, takšni so ljudje, ki živijo v tistem delu Slovenije, kjer piha burja, kjer je morje, kjer so vinogradi, kjer je svet odprt, zemlja rodovitna  in  razgled seže daleč. Ta regija se imenuje Primorska.  Živela je zdravo, zadovoljno, doštudirala je, ljubila in bila ljubljena. Stara je bila 27 let, ko je njeno življenje dobilo drugo smer. V začetku  julija 2015 je po napornem obdobju in uspešno zaključenem projektu zadihala s polnimi pljuči, a telo jo je izdalo: neznosna šibkost, utrujenost, modrice po telesu.

Vse to je pripisovala stresu, a je pri osebni zdravnici doživela šok.  Njena krvna slika je bila dobesedno sesuta. Diagnozo je dobila v pičlih petih dneh : mielodisplastični sindrom, bolezen kostnega mozga, ki prizadene tvorbo vsaj ene vrste krvnih celic, v Tjašinem primeru pa je vse tri. Lahko vodi v akutno levkemijo, v veliki večini doleti ljudi stare nad 60 let. Tjaša jih je imela 27. V Sloveniji je edino zdravljenje te bolezni presaditev kostnega mozga, ki seveda prinaša hude posledice. Za Tjašo najhujša pa je bila tista, da ne bi mogla biti biološka mati svojemu otroku. Bilo jo je strah, ni zmogla sprejeti, kljub temu, da je zaupala tradicionalni medicini in slovenskim zdravnikom, se je odločila za drago alternativno zdravljenje v Nemčiji, v Hannovru na kliniki za alternativno zdravljenje raka.  Denarja za to zdravljenje ni bilo dovolj, vsakokrat 4000 evrov in veliko terapij.  Tjašin fant Marko, odličen kitarist, glasbenik se je povezal z Lions clubom Izola- Isola in  Lions klubom Zarja Portorož in 25. Februarja 2016  se je zgodil koncert, ki ga nihče ne bo pozabil.  Tjaša je takrat svojo zgodbo povedala na glas, napisala je blog,  ki je  presegel vsa pričakovanja. Njen boj je v eno povezal  najboljše slovenske glasbenike in polno dvorano ljudi,  zbrana vsota je presegla 12 tisoč  evrov, pa vendar zdravljenje v  Nemčiji ni bilo uspešno.

Tjaša se je vrnila domov in 9. Junija 2016  so ji prvič presadili kostni mozeg, a je presaditev njeno telo z mnogimi zapleti, zavrnilo in bolezen se je vrnila.  Tjaša je odrasla. Že prej je bila zrelo dekle, postala je odrasla ženska, ki je prezgodaj spoznala  vse barve življenja. Obrnilo se je leto dni, 29. Junija 2017so ji kostni mozeg presadili drugič. Tokrat je ni bilo strah,  drugo  transplatacijo je sprejela z nasmehom in z mnogo preizkušnjami po drugem zdravljenju…zmagala ! To je bilo  najtežje obdobje zadnjih let, mnogo zdravil je bilo potrebnih, mnogo kemije in zavedanja, kot pravi, da vse mine in je trenutek edino, kar imamo in v katerem v vsej svoji polnosti – lahko smo.

Tjaša Likar  je sredstva, ki so bila zbrana zanjo, a jih v Nemčiji ni porabila, saj se je vrnila na tradicionalno zdravljenje v Slovenijo,  med drugim donirala tudi novemu projektu  kliničnega oddelka za hematologijo, za nakup opreme za vadbo ljudem, ki dolgo živijo v izolaciji.  Tjaša Likar je decembra 2019 postala članica Lions cluba Izola-Isola, prav tistega kluba, ki ji je dal roko takrat, ko jo je potrebovala. Tjaša Likar je decembra 2019 v svojem novem klubu organizirala svoj prvi dogodek »Božiček za otroke v reji« , toplo srečanje za skrbnike in tiste otroke, ki zaradi nemogočih razmer ne morejo živeti doma. To je dogodek, ki je poseben tradicionalni dragulj Lions kluba Izola-Isola.

Tjaša Likar pomaga, daje, povezuje, živi.   Odprla se je življenju in življenje njej.

Nataša Benčič, članica kluba Lionsa club Izola-Isola. Članica skupine New Voices.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox