Ker se zvočne informacije prekrivajo, bo zelo verjetno nekatere informacije preslišal bodisi pri sogovorniku bodisi pri računalniku. To je nekaj podobnega, kot če bi videča oseba delala na računalniku, med njim in zaslonom pa bi se nekdo stalno sprehajal sem in tja. V tem primeru bi marsikaj na zaslonu videl, marsikaj pa spregledal. Dejstvo je, da je na tak način nemogoče delati kompleksnejša opravila. V rubriki »dobro je vedeti« razkrivamo rešitev. To je vzpostavitev dveh vzporednih avdio kanalov. Za te namene smo tudi testirali in izluščili najbolj primerne slušalke, ki pomagajo to doseči.

tukaj si lahko dol-shranite novo številko revije v PDF obliki: RIKOSS 2017 / 2

Tukaj pa dobite novo številko v zvočni obliki: RIKOSS 2017 / 2  

 

Nekaj drobtinic za pokušino iz nove številke

Ne spreglejte: Pronicljiv opis ženske, ki je šla na izlet s psom vodičem v eni od držav Združenega kraljestva. Pronicljivo opisane so tui izkušnje o možnostih potovanja, kjer pravi takole: »Potovanja za nas zgledajo tako, da nas na železniški postaji počaka član osebja, ki nas odpelje na vlak, če moramo prestopati, nas na postaji pričaka oseba, ki nas pospremi na naslednji vlak, na končni postaji pa nas drugi član osebja pospremi iz postaje. Seveda ne smem pozabiti omeniti, da tako vlaki kot tudi tramvaji in večina avtobusov vsebujejo govorne napovednike, tako vedno vemo, kje se nahajamo.«

Za vzgled: Ali je lahko nekdo, ki praktično nič ne vidi novinar, urednik in kustos v muzeju? Očitno je lahko, če ima dovolj vztrajnosti, voljo po učenju, delu in je ustvarjalen. Preberite v avtoportretu osebno zgodbo te poti z vsemi njenimi ovirami, preprekami in neverjetnimi obrati v smer rešitev.

Strokovno: članek »športni vid« nam razkriva, kako pomemben je periferni vid pri športnikih. Kdor nima tega dobro razvitega, nima veliko možnosti, da bi postal vrhunski igralec, kar še posebej velja za skupinske športe. S tem namenom s pomočjo posebnih naprav trenirajo oz. razvijajo pri igralcih tako imenovani dinamični vid. Morda bi bilo smiselno pretehtati, ali bi se pri tem lahko zgledovali za razvijanje dinamičnega vida tudi za slabovidne z ostankom perifernega vida. Morda bi na ta način kompenzirali nekaj izgube ostrine vida?

Aktualno: Rubrika Novosti iz invalidskega varstva nam tokrat prinaša zelo svežo novico, ki bo mnoge verjetno razveselila. Sprejema se predpis za Evropsko kartico za invalide, ki bo na enem mestu združevala vse bonitete in to v Sloveniji kot tudi v drugih državah EU. Seveda bomo o tem še podrobneje pisali, ko bodo sprejeti konkretni izvedbeni akti.

V rubriki Integracija je opisano 60-letno delovanje Kulturno-prosvetno in športno rekreativnega društva slepih in slabovidnih Karel Jeraj. Že tedaj kakor tudi danes združuje vse aktivnosti, ki jih lahko že iz naslova razberemo. Počastitev 60-obletnice pa je bila prav posebna in obsežna proslava, po kateri so predstavniki bili sprejeti tudi pri predsedniku države.

V uvodniku preberite prispevek o Zahvalnem dnevu slepih in slabovidnih Slovenije, ki še osmo leto poteka v samoiniciativni organizaciji slepih in slabovidnih lanov. Vse skupaj se je začelo kot zahvala ob 90. obletnici ustanovitve Zveze slepih in slabovidnih Slovenije. Letos je zahvalni dan potekal na osrednjem narodnem svetišču na Brezjah, kjer je bilo prisotno 340 ljudi. Poleg ustaljene zahvalne maše obsega še kulturni in razstavni program ter samoumevno druženje znancev in prijateljev.

Uporabniki telefonov, prebrskajte rubriko Pametni telefoni, v katerem je razumljivo in praktično predstavljena uporaba brezžične tipkovnice za delo na pametnem telefonu. To je zlasti uporabno, ko smo doma ali v primeru, ko imamo malo tipkovnico v ovitku telefona. Tipkovnico se lahko uporablja za tipkanje teksta ali pa druge ukaze, če se lažje znajdemo kot s tipkovnico na zaslonu na dotik. 

 

 

Koristni prispevki na spletni strani RIKOSS

Zbornik Louis Braille in njegov genialni izum (kar moramo vedeti o brajevi pisavi)

Bela palica (kar moramo vedeti o beli palici)

Kratko navodilo za uporabnike bralnikov zaslona (screean reader): kako brati Rikoss v PDF formatu.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox