Saro Movrin, učenko 7. razreda iz osnovne šole Franc Rozman Stane morda loči le korak od mednarodnega priznanja za njeno umetniško interpretacijo PRAZNOVANJA MIRU. Njeno delo je že na poti v Ameriko, kjer bo sodelovala na Peace poster contest “A Celebration of Peace” in se potegovala za mesto v finalnem izboru.

Sarin plakat, ki ga je sponzoriral Lions klub Maribor, je bil izbran na dveh stopnjah ocenjevanja za najboljšega. Plakat je izbral Distrikt 129 Slovenija, z namenom, da bo s svojo umetniško vrednostjo, izvirnostjo in razumevanjem letošnje teme Praznujemo mir zastopal Slovenijo in naš distrikt na tem tekmovanju.

V sliki sem želela prikazati prijateljstvo, igro in srečo, pojasnjuje Sara. “Menim, da je tovrstno tekmovanje pomembno, ker tudi otroci na nek način povemo, da smo za mir.” Na zadnjo stran plakata je sara zapisala še to: “I felt joy and happiness, more and more intensively every hour. When I was finishing the image, it was as if I was bringing people to life…”

Gregor Pajić, guverner distrikta 129 Sloveija meni: »Plakat miru pomeni spodbuditi mlade v osnovnih šolah k razmišljanju in osveščanju o vrednotah miru, svobode, sožitja med narodi, spoštovanju in razumevanju med ljudmi, sprejemanju različnosti, ljubezni, življenju in upoštevanju etičnih načel, ki ga skozi risbo ob slikarskih navodilih mentorjev izražajo otroci v starosti od 11 do 13 let.

 

Pooblaščenka guvernerja akcije plakata miru v Sloveniji Darja Delavec pa dodaja: ” Projekt Plakat miru povezuje Lionse z lokalno skupnostjo, otrokom pa ob ustvarjanju risbic razgiba in poživi likovno ustvarjanje ter jim omogoča vključiti se v mednarodno gibanje. Otroci skozi temo, ki je predpisana, spoznavajo svet okrog sebe. Z akcijo vsekakor želimo vzpodbuditi posamezne širom po Sloveniji, da postanejo pravi umetiki in jim omogočiti javno priznanje v obliki razstave. Poleg tega otroci tudi spoznavajo gibanje Lions in s svojimi ustvarjenimi slikami prispevajo tudi svoj delež za vse tiste, ki so nemočni in potrebni pomoči”.

Sarin plakat bo odšel na tretjo stopnjo ocenjevanja v Oak Brook, kjer se bo pomeril z vsemi ostalimi zmagovalci.

Po zaključku akcije bo zmagovalni plakat za leto 2016/2017 prejel denarno nagrado v višini US$5,000 in potovanje s še dvema članoma družine v New York, kjer bo osrednja proslava ob Lions dnevih v februarju 2017. Ostalih 23 finalistov bo prejelo tudi denarno nagrado v višini US$ 500.

Lions klub  International sponzorira to tekmovanje zato, da bi mladim ljudem iz vsega sveta približal pomen svetovnega miru in mednarodnega razumevanja. 

 

DRŽIMO pesti za našo SARO.

Darja Delavec

pooblaščenka za Plakat miru

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox