»Naraščajoče število prejemnikov donirane hrane ni zanemarljiv podatek, je pa zelo zaskrbljujoč,« je danes na novinarski konferenci poudaril Branko Dolenc, guverner Zveze Lions klubov Slovenije. Vsak dan po zaprtju trgovin več kot 200 članov Lions klubov prevzema neoporečno hrano v 66 trgovinah Mercator, Tus in Špar in jo dostavlja različnim prejemnikom, največkrat javnim razdelilnicam, zavodom, varnim hišam. Lions projekt Donirana hrana, prej Viški hrane, se iz meseca v mesec širi, saj je potreb in potencialnih prejemnikov vse več. Zdenko Podlesnik, vodja Lions projekta, je poudaril, da so samo v zadnjem letu zbrali 225 ton hrane, kar v praksi pomeni milijon obrokov: »Lionsi hrano pobiramo v 23 krajih, prejemniki so različni glede na ureditev področja v lokalnem okolju, vsekakor pa njihovo število narašča.« Ob tem je izpostavil, da je Lions projekt Donirana hrana popolnoma neprofiten projekt, ki deluje izključno na prostovoljni osnovi in opozoril: »Želimo si, da takšna neoporečna hrana pride do ljudi brezplačno. Pojavljajo se namreč razne iniciative socialnega podjetništva, ki pa bi že pomenile služenje na ta račun. Tega ne podpiramo.« Lionsi, ki so del največje humanitarne in prostovoljske organizacije na svetu, so na novinarski konferenci predstavili tudi problematiko z davki in donirano hrano. Tudi pri donirani hrani se namreč mora odvajati DDV. Guverner je ob tem izpostavil, da so sosednje Avstrija in Hrvaška ter mnoge druge že sprejele zakon, ki donirano hrano oprosti davka: »Zveza Lions klubov je predala predlog Minsitrstvu za finance in upam, da bomo tudi mi sledili temu vzoru.«

Lionsi so poskušali prevzemati tudi tople obroke po restavracijah, a so žal naleteli na preveč zakonskih, higienskih in organizacijskih ovir. Kljub temu vlada med gostinci zanimanje in pripravljenost, je na novinarski konferenci poudaril vodja projekta Ljudska kuhinja pri Lionsih in predsednik sveta Zavoda pod strehco, Marko Gospodjinački, V ta namen so pripravili projekt Srčna kuhinja, v okviru katerega pri vsakem obroku gostinec donira 1 EUR za pripravo brezplačnih obrokov v Ljudski kuhinji. Le-ta je bila ustanovljena na pobudo Lions članov. Skupaj s 4 humanitarnimi organizacijami so ustanovili Zavod pod strehco, ki vodi delovanje Ljudske kuhinje. Slovenski Lioni so po ustanovitvi v klubih in s pomočjo mednarodnega Lions sklada donirali več kot 50.000 dolarjev za prenovo kuhinje v Ljudski kuhinji, ki dnevno pripravi 300 obrokov, od tega kar 220 obrokov za tiste osebe, ki si toplega obroka same ne morejo privoščiti. A ker je teh prejemnikov vedno več, potrebujejo pomoč.

Trenutno imajo posebno akcijo, v okviru katere za vsak plačan topli obrok dodajo še en brezplačni obrok za tistega, ki si to ne more privoščiti. Ker so bili Lionsi pred 100 leti ustanovljeni za pomoč slepim, temu področju tudi v Sloveniji namenjajo posebno pozornost. V okviru tega so danes Lionsi opozorili tudi na problematiko celostne obravnave slepih in slabovidnih otrok, ki so v veliki meri prepuščeni sami sebi. Zato Lioni zbirajo sredstva za pilotni projekt, s katerim želijo postaviti standarde izvajanja zgodnje obravnave za slepe in slabovidne, ki pa se lahko prenesejo tudi na druge skupine otrok s posebnimi potrebami. Pilotni projekt bo usmerjen v izobraževanje in opolnomočenje tako otrok kot njihovih staršev ter v primerno opremo na Zavodu za slepe in slabovidne.

Več podrobnih informacij o ključnih prostovoljnih aktivnostih Zveze Lions Klubov Slovenije je pripravljenih v priloženem gradivu za medije ali na naši spletni strani www.lions-d129.si in FB profilu.

 

Za vse dodatne informacije sem vam na voljo, Maja Krušič Šega, vodja odnosov z javnostmi Zveze Lions Klubov (maja.krusic.sega@gmail.com ali na 051 367 733).

 

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox