Letošnja nagrajenka – Jerca Šuštar

Avtorice plakatov so: Jerca Šuštar, Veronika Senica, Katja Pariš, Eva Rode, Petja Maselj, Maša Zala Ličen, Lea Dujmovič, Zala Gregorc, Rebeka Juvan Subotič, Lara Vrtarič, Svetlana Juvan in Izabela Močnik Hofferle.

Tema je bila za uho enostavna a za slikarsko izvedbo plakata izjemno zahtevna. Razmišljanj in vizualizacij je bilo veliko, a usmišljenje ideje zahteva veliko slikarskega znanja. Tako so nastala dela, ki so ene zgodbo razvile v večih slikah na enem plakatu ali druge uresničile več pogledov v eni izvedeni zgodbi. Pripovedi so postavljene v tridimenzionalen prostor, nekatere s povdarjeno globino, s pogledom v vesolje, globino zemlje in materije. Vse kar nam dela spročajo je del vseh nas, del sveta, ki je lahko tudi drugačen, tako kot ga vidijo ustvarjalke. Pred nas so postavile pogled na/v svet v katerem odraščajo in pogled v prihodnost, ki ga soustvarjamo vsi.
 
“Za  boljšo prihodnost in mir moramo vsi prispevati naše znanje, ljubezen, spoštovanje in zaupanje v sočloveka ter njegovo okolico “ je zrel razmislek mlade Zale Gregorc, ene izmed njih.

Letošnja nagrajenka je Jerca Šuštar. Izbrano delo je izpovedno zelo bogato. Slika je grajena v dveh nivojih, kjer nam umetnica pripoveduje zgodbo v času sedanjosti iz katere rastejo temelji nove bodočnosti. Slikarsko izredno dovršeno izvedene številne figure, kakor tudi okolje v  katerem se zgodba odvija, dokazujejo velik smisel in znanje  avtorice s srečevanjem slikarskih veščin.

Mlade umetnice so učenke Likovnega društva Vere Terstenjak. Že dvanajst let pod mentorstvom akademske slikarke Vere Terstenjak ustvarjajo njeni učenci svoj pogled na svet in se udeležujejo mednarodnih tekmovanj za plakat Miru.

V kulturnem programu so nastopili učenci Glasbene sole Domžale: Mark Mihelič in Žiga Fašing (kitarski duo), pod vodstvom mentorja Mateja Baniča

Žiga Svetlin (harmonika), pod vodstvom mentorja Žana Legata, Duo Bientzako – Zala Potočnik (flavta), Žiga Svetlin (harmoniki), pod vodstvom mentorja Ljerke Boljunčić Bernat in Žiga Legata.

Razstava, ki jo je organiziral Lions klub Domžale bo v Knjižnici Domžale na ogled do 16. marca 2014.

Dobeno, 2.mar. 2014
Jadranka Šumi

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox