V začetku smo se večkrat srečali s predstavniki humanitarnih organizacij in predstavniki večjih trgovskih verig in z Inšpektoratom za kmetijstvo, ki je srečanja tudi koordiniral.

Najprej so se članice kluba povezale z Mercatorjem, ki je pristopil k projektu razdeljevanja hrane na pobudo Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Takratni guverner Zoran Vodopija je celjski Lions klub zadolžil, da izpeljejo trimesečni poskusni projekt. Izvedenih je bilo več usposabljanj (denimo o sistemu HACAP), urejena je bila vsa potrebna dokumentacija in pogodbe.  Poiskali smo primerne prejemnike in odločili smo se za sodelovanje s centrom Socio v Celju, ki združuje hišo za brezdomce, materinski dom in varno hišo. 

Najprimernejši prostor za prevzem hrane v Celju je Center za brezdomce, od tam pa hrano razdelijo še v materinski dom in varno hišo. Z Mercatorjem smo imeli dogovor, da se po hrano prihaja na klic, torej ko kaj ostalo. Ker se je izkazalo, da ostaja skoraj vsak dan, zdaj članice kluba ob 21. uri pridejo v Mercator in odpeljemo hrano v center za brezdomce, vse dni v tednu. Ta hrana ima uradno rok uporabnosti do 24. ure tistega dne, to je treba upoštevati, zato jo po prevzemu čim prej predamo naprej. Center za brezdomce smo oskrbele članice tudi z velikim hladilnikom, da lahko hrano varno spravijo, oni pa so se naučili s pomočjo prostovoljcev, ki delajo v centru, kako živil predelati, če jih ne uspejo porabiti tisti večer, da dlje ostanejo uporabna. Uporabniki centra nam tudi pomagajo razložiti hrano iz avtomobila, se torej aktivno vključijo.

S prvim oktobrom smo Lionsi projekt Viški hrane razširili tudi na Maribor na Lions klub Maribor Zarja. Članice vsak dan ob 21. uri prevzamejo hrano v trgovini Mercatorja in jo dostavijo  v zavetišče. Pred kratkim je pogodbo z Mercatorjem podpisal tudi LK Trbovlje Brin za področje Zasavja.

Tako v Celju kot Mariboru lionke vozijo hrano s svojimi avtomobili, na svoje stroške, odstopijo svoj prosti čas.

Po treh mesecih smo pogodbo z Mercatorjem podaljšali, po pozitivnem odmevu v javnosti pa so se začeli oglašati še drugi trgovci, peki in podobni; sedaj imamo pogodbo tudi s Tušem, projekt pa širimo na druge Lions klube v Celju. Predvidevamo, da se bo začelo nabirati več hrane, in vemo, da so še druge socialno ogrožene skupine. Z županom Mestne občine Celje se tudi pogovarjamo, da nam bi pomagal najti  primeren prostor za skladiščenje in razdeljevanje hrane; računam, da bomo to uspeli urediti do konca letošnjega leta.

Projekt Viški hrane bodo začeli izvajati tudi v Slovenj Gradcu in Kopru, zamisel se torej počasi širi po Sloveniji. Projekt namreč pooseblja bistvo osnovnega poslanstva Lionizma Pomagamo!

 

Medijske objave o projektu Viški hrane:


Objava v časopisu NEDELO.

Objava iz terena na POP TV 24 ur.

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox