Slovenijo so 5. in 6. novembra prizadele hude poplave. V prizadevanja za ublažitev in čim hitrejšo odpravo posledic te naravne katastrofe smo se takoj vključili tudi slovenski Lionsi. 

Močno deževje je močno dvignilo predvsem pretok rek Drave in Savinje ter njunih pritokov. Po prvih uradnih podatkih je bilo poplavljenih ali poškodovanih 3608 stanovanjskih in 658 upravnih oziroma poslovnih objektov, med njimi tudi 10 šol, 60 ljudi je izgubilo domove, zabeleženo je tudi 526 plazov. 

Eden od prvih ukrepov odpravljanja posledic poplav je osušitev bivalnih prostorov. V razmočenih prostorih ni možno obnavljati sten in talnih oblog, ne moremo namestiti novega pohištva, neprimerni so za bivanje, tudi njihovo ogrevanje je neučinkovito. Zato smo v neposrednem stiku s klubi na prizadetih področjih na najbolj ogrožena območja v prvih 48 urah poslali 15 razvlaževalnikov poplavljenih prostorov. Te so slovenski Lions klubi kupili ob poplavah leta 2010 in so v lasti Zveze Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija. Pokazalo pa se je, da letošnje potrebe močno presegajo naše zmožnosti, zato smo se v Zvezi Lions klubov odločili za akcijo nakupa dodatnih razvlaževalnikov. Ti sicer niso profesionalne naprave in ne nudijo dokončne razvlažitve prostorov, a so v sedanjem položaju najhitrejša rešitev za nujno ureditev bivalnih razmer.

razvlaževalnik
Akcija je med slovenskimi Lions klubi dobila široko podporo, saj so klubi donirali sredstva, ki zadoščajo za nakup preko 100 razvlaževalcev, ki bodo v teh dneh prispeli v Slovenijo. Preko lokalnih Lions klubov, ki so v stiku s službami civilne zaščite, bodo v najkrajšem možnem času razdeljeni prizadetim, klubi pa bodo poskrbeli tudi za njihovo kroženje med prizadetimi domovi. Prva pošiljka razvlaževalcev prihaja v Slovenijo v tednu 26.-30. novembra in jih bomo takoj razdelili med poplavljence. Na območju Maribora jih bomo razdelili 65, 21 na območju Vipave in Severne Primorske ter 20 na območju Slovenj Gradca. Dodatno pa klubi na poplavljencem pomagajo z prostovoljnim delom in donacijami hrane, obleke, stanovanjske opreme ter drugih potrebščin. 

Uporaba razvlaževalnikov za prizadete pomeni tudi veliko večjo porabo električne energije v času njihove uporabe, zato smo Lionsi pripravili tudi program pomoči tistim, ki povečanega stroška električne energije morda ne bi zmogli. Tako vabimo vse, ki želijo donirati finančna sredstva za odpravo posledic poplav, da to naredijo preko Zveze Lions klubov, saj je eno osnovnih pravil lionizma, da prav vsa finančna sredstva, ki so zbrana za humanitarno pomoč, brez kakršnih koli odtegljajev pridejo do pomoči potrebnih. Poplavljencem lahko pomagate z denarnim nakazilom na:

Zveza Lions klubov, Distrikt 129, SlovenijaPrešernova cesta 10SI-1000 Ljubljana
t.r.r.: SI56 02014-0018643267
namen: POPLAVE 2012

 

 

ALERTlogo

 

 

Dodatne informacije o poteku akcije lahko dobite pri pooblaščencu za ALERT Alešu Lipniku. 

Kategorije: Novice

Stran postavil in vzdržuje Madbox